Nieuws

Groene energie in de Stationsbuurt

Woont u in de Stationsbuurt en wilt u 100 % groene energie uit de buurt? Doe dan mee aan de actie van Haagse Stroom en investeer in zonnepanelen op het dak van de sporthal Oranjeplein. Het dak van de sporthal wordt een collectief zonnedak. De stroom die wordt opgewekt met de nieuwe zonnepanelen is bedoeld voor de buurtbewoners.

‘Als je zelf thuis geen zonnepanelen kan nemen, omdat je huurt of je dak niet geschikt is, kan je toch duurzame stroom opwekken en je krijgt er nog een goed rendement voor ook’, zegt Hannah Witteveen. Zij is ‘dakenjager’ en projectmanager voor Haagse Stroom, een coöperatie die zich inzet voor lokaal opgewekte, schone energie. Er komen in totaal 550 nieuwe zonnepanelen op het dak van de sporthal Oranjeplein. De investering bedraagt ongeveer € 300 per paneel en heeft een terugverdientijd van 7 à 10 jaar. Met een rendement tot wel 8% een stuk hoger dan als het op uw bankrekening blijft staan.

Doe mee! 
‘Iedereen die in de buurt van de sporthal woont, kan meedoen. Ook huurders en ondernemers kunnen investeren in zonnepanelen en zo profiteren van de voordelige, 100% groene stroom. Zij moeten dan wel een kleinverbruikersaansluiting hebben’, aldus Hannah Witteveen. De postcodes 2511, 2512, 2513, 2515, 2518, 2525, 2526, of 2571 komen als eerste in aanmerking.


Hannah op een nu nog leeg dak van de sporthal Oranjeplein

Meer zonnedaken in de stad 
Haagse Stroom heeft ook op andere daken in de stad zonnepanelen gerealiseerd: op het dak van de Abeel- en Valkenbosscholen bijvoorbeeld liggen sinds kort 240 panelen. Verder is de coöperatie in gesprek met een paar sporthallen, een groot aantal bedrijven, scholen en sportverenigingen in de stad. Daarnaast wordt onderzocht of er een zogeheten solar carport kan worden gerealiseerd boven een parkeerplaats. De zonnepanelen op het dak van de parkeerplaats kunnen behalve stroom voor buurtbewoners ook stroom leveren aan de parkeerplaats en de aanwezige elektrische laadpalen. Ook de Scheveningse strandtenten willen samen een zonnedak realiseren en zijn hiervoor samen met Haagse Stroom nog op zoek naar een groot dak in Scheveningen.

Duurzame Dakenjacht 
De gemeente is enthousiast over de acties van Haagse Stroom en werkt in het project Duurzame Dakenjacht samen aan het verduurzamen van zoveel mogelijk daken in de stad. Zonnepanelen leveren een belangrijke bijdrage aan de overgang naar schone energie.

Meer informatie 
Ben je ook enthousiast en wil je meer weten over het collectieve zonnedak op de sporthal Oranjeplein? Of wil je meer weten over Haagse Stroom?