Use Google to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.
Use Google to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.
Den Haag gaat van het gas af. Dat betekent dat we straks alleen nog maar schone energie gebruiken voor de verwarming van gebouwen, het water uit de kraan en het koken. Nu gebruiken we nog vooral aardgas.
Bij de verbranding van aardgas komt CO2 vrij. Door teveel CO2 warmt de aarde op en krijgen we steeds extremer weer. Om de stad ook in de toekomst leefbaar te houden moeten we energie besparen en schone energie gaan gebruiken uit aarde, water, lucht en zon.
De omschakeling van aardgas naar schone energie noemen we de energietransitie. Iedereen in Den Haag krijgt hiermee te maken. Meer weten over de energietransitie? Bekijk het filmpje:
De gemeente heeft van het Rijk de regie gekregen in de energietransitie. Dit betekent dat de gemeente de overgang naar schone energie in goede banen moet leiden. De gemeente doet dat door er bijvoorbeeld voor te zorgen dat er duurzame energiebronnen beschikbaar zijn. Ook helpt de gemeente mensen om hun woning of buurt te verduurzamen, bijvoorbeeld met:
In het Klimaatakkoord is afgesproken dat gemeenten een Transitievisie Warmte maken. In dit document staat wanneer elke buurt (ongeveer) over kan schakelen naar duurzame energie. Ook staat erin wat de meest voor de hand liggende technieken zijn om de huizen en andere gebouwen in de buurt zonder aardgas te verwarmen. Het visiedocument van Den Haag is tot stand gekomen in overleg met bewoners, gebouweigenaren en andere lokale partijen.
Bent u benieuwd naar de beste techniek voor verwarmen zonder aardgas in uw straat? Bekijk de plannen via de adreszoeker op de pagina Uw adres aardgasvrij.
Den Haag heeft sinds 2021 een Stedelijk Energieplan. Dit plan bevat de belangrijkste uitgangspunten voor de overgang van fossiele energie naar duurzame energie. Er staat bijvoorbeeld in dat de stad kiest voor bestaande technieken en voor lokale energiebronnen. Dat zijn elektriciteit, geothermie, aquathermie en restwarmte. Het Stedelijk Energieplan is in 2020 besproken met bewoners, bedrijven en andere partners in de stad. Daarna is het plan aangepast en vastgesteld door de gemeenteraad.
Energie en klimaat houden niet op bij de gemeentegrenzen. Daarom heeft iedere regio in Nederland een eigen Regionale Energiestrategie (RES). Den Haag werkt hierin samen met 22 omliggende gemeenten, de provincie Zuid-Holland en 4 waterschappen. Samen onderzoeken we de mogelijkheden om elektriciteit, warmtevraag en brandstoffen te verduurzamen. Het streven is een betaalbare, betrouwbare, schone en veilige energievoorziening voor iedereen.
Meer informatie over de Regionale Energietransitie vindt u op de website RES Rotterdam Den Haag.