Wek zelf energie op met zonnepanelen

Met zonnepanelen op uw dak wekt u uw eigen groene stroom op. Dat is goed voor uw portemonnee én u werkt mee aan een duurzame stad. Hoe u het aanpakt? Op deze pagina staat alles wat u moet weten.

Kan het op mijn dak?

Onderzoek eerst of uw dak geschikt is voor zonnepanelen. Heeft het dak onderhoud nodig? Of heeft het dak onvoldoende draagkracht en moet het versterkt worden? Doe dit dan eerst.

Weet u niet of uw dak geschikt is voor zonnepanelen? Huurders en woningeigenaren kunnen gratis een eerste dakinspectie aanvragen door een energiecoach. Maak een afspraak met een energiecoach op de website van stichting Duurzaam Den Haag. Gaat het niet om een eengezinswoning? Vraag dan (tegen betaling) advies aan een bouwkundige of een constructeur.

De website van de TU Delft heeft een gratis online dakscan. De scan geeft een eerste indruk van de mogelijkheden voor zonnepanelen op uw dak, hoeveel elektriciteit u kunt opwekken en wanneer uw investering is terugverdiend.

Heb ik een vergunning nodig?

Meestal niet. In sommige situaties is wel een vergunning nodig, bijvoorbeeld als  uw pand een monument is of in een gebied staat met beschermd stadsgezicht. Ook de plek op het dak maakt uit.

Controleer via de online Zonnewijzer van de gemeente of u een vergunning nodig heeft. Is een vergunning nodig? In de Zonnewijzer vraagt u die meteen aan bij het landelijk Omgevingsloket. U krijgt ook advies over welke informatie u mee moet sturen bij uw aanvraag.

Veilig installeren

Zorg voor een goede voorbereiding. Gebruik veilige materialen en installeer ze op een verantwoorde manier. Zorg er ook voor dat de leverancier op een veilige manier uw dak op kan. Op de website van Milieu Centraal vindt u tips voor een veilige installatie en informatie over keurmerken.

Kosten en subsidie

Zonnepanelen zijn een slimme investering. De kosten geeft u één keer uit, maar de besparing keert elk jaar terug. Kijk op de website van Milieu Centraal voor informatie over kosten en terugverdientijd.

Er zijn subsidies en aantrekkelijke leningen voor duurzame maatregelen zoals zonnepanelen en een groen dak. Kijk voor een compleet overzicht op de pagina Subsidies.

Heeft u niet genoeg geld voor een grote investering? Doe dan mee aan een project van een energiecoöperatie. Energiecoöperaties plaatsen zonnepanelen op daken van scholen en bedrijfspanden. U kunt vaak al met een paar tientjes meedoen. Lees verder op de pagina Energiecoöperaties in Den Haag.

Huurwoningen

Wilt u zonnepanelen op uw huurwoning? Bespreek dit dan met uw verhuurder. Bekijk samen of het dak geschikt is en of een vergunning nodig is. Uiteindelijk beslist de eigenaar van het pand of er zonnepanelen komen of niet. Komen er geen zonnepanelen? Kijk dan of u mee kunt doen aan een project van een energiecoöperatie in Den Haag. Komen er wel zonnepanelen? Maak hier dan goede afspraken over met de verhuurder. Bekijk de tips voor huurders op de website van Milieu Centraal.

Appartementen in vve's

Deelt u uw dak met uw buren omdat u bijvoorbeeld in een appartementencomplex woont? Dan heeft u te maken met een Vereniging van Eigenaren (vve) en beslist u samen over het plaatsen van zonnepanelen. Lees hoe u te werk gaat in het Stappenplan zonnepanelen voor vve’s.

Heeft u advies nodig? Neem dan contact op met een vve-adviseur van de gemeente via telefoonnummer 14070 of het contactformulier.

Bedrijven en instellingen

Veel ondernemers en instellingen huren een pand. U ook? Bekijk dan ook de informatie voor huurders op deze pagina.

Heeft uw bedrijf of instelling een groot dak dat geschikt is voor zonnepanelen, maar gaat u liever niet zelf aan de slag? Neem dan contact op met een energiecoöperatie bij u in de buurt. Lees verder op de pagina Energiecoöperaties in Den Haag of stuur een mail naar het Haagse samenwerkingsverband van energiecoöperaties: haagsedaken@gmail.com.

Lees verder op de pagina die past bij uw situatie:

Veelgestelde vragen

 • Mijn dak is niet geschikt voor zonnepanelen. Wat nu?

  Is uw dak niet geschikt voor zonnepanelen? Of huurt u een woning en geeft de eigenaar u geen toestemming om zonnepanelen te plaatsen? U kunt ook meedoen aan een project van een energiecoöperatie. U investeert dan samen met de andere leden van de coöperatie in zonnepanelen op een groot dak van bijvoorbeeld een school of bedrijf. Lees verder op de pagina Energiecoöperaties in Den Haag.

 • Zijn zonnepanelen te combineren met een groen dak?

  Ja, zonnepanelen en een groen dak gaan heel goed samen. Daken worden vaak erg warm in de zon, vooral daken met bitumen. Hierdoor werken de zonnepanelen minder goed en verouderen ze sneller. Het groen op het dak werkt verkoelend. Hierdoor kunt u langer genieten van uw zonnepanelen en wekken de zonnepanelen meer stroom op. Op groene daken wekken zonnepanelen gemiddeld 5% meer stroom op. Dat kan oplopen tot 16% op piekmomenten.

  Er zijn inmiddels genoeg leveranciers van zonnepanelen die in hun aanbod combineren met groene daken. Sommige leveranciers leggen het groen om de panelen heen, andere leggen het (ook) onder de panelen. In dat geval kiezen ze planten die goed tegen schaduw kunnen.

 • Is elk dak stevig genoeg voor zonnepanelen?

  De meeste daken kunnen wel wat extra gewicht dragen. Woont u in een oud pand of bent u van plan om veel (meer dan tien) panelen te plaatsen? Doe dan onderzoek naar de dakconstructie. Met name bij platte daken kan wind ervoor zorgen dat zonnepanelen veel extra belasting veroorzaken. Vraag de leverancier of een constructeur om advies.

 • Moet ik een dak op het zuiden hebben?

  Nee. Tegenwoordig zijn zonnepanelen zo efficiënt dat zelfs panelen die naar het noorden gericht zijn nog een aardig rendement hebben. Lees waar u op moet letten om te bepalen of uw dak geschikt is voor zonnepanelen op de website van Milieu Centraal.

Misschien vindt u dit ook interessant