Er zijn verschillende manieren om de zonnepanelen te betalen. Dit kan bijvoorbeeld met een eigen bijdrage of door de onderhoudsreserve van de VvE aan te spreken. Let er wel op dat er voldoende geld voor het onderhoud in kas blijft. Daarnaast kunnen VvE’s gebruik maken van een aantal gunstige leningen en regelingen. De belangrijkste zijn:
Salderen
Zowel grote als kleine VvE’s kunnen gebruik maken van de salderingsregeling. Het maakt niet uit of u een individuele of gemeenschappelijke meter aansluiting hebt. De salderingsregeling wordt waarschijnlijk vanaf 2025 afgebouwd.
Lees meer over salderen op de website van de Consumentenbond.
Subsidieregeling verduurzaming voor verenigingen van eigenaars (SVVE)
VvE’s kunnen subsidie aanvragen voor energieadvies of investeringen in energiebesparende maatregelen. Denk daarbij aan isolatie, een warmtepomp of een centrale aansluiting op een warmtenet.
Lees meer over de subsidie SVVE op de website van de RVO.
Subsidieregeling Coöperatieve Energieopwekking (SCE)
VvE’s en energiecoöperaties kunnen een SCE-subsidie aanvragen. Ten minste 90% van de VvE-leden moet in de ‘postcoderoos’ wonen. De SCE-regeling is bedoeld voor installaties die minimaal 15 kWp (± 42 zonnepanelen) en maximaal 500 kWp opwekken.
Lees meer over de SCE-subsidie op de website van de RVO.
Lening voor energiebesparende maatregelen
Uw VvE kan een duurzaamheidslening afsluiten. Dit is een lening waarmee u tegen gunstige voorwaarden energiebesparende maatregelen in en aan uw woning betaalt. De twee belangrijkste zijn:
Het Duurzaamheidsfonds voor kleine VvE’s (tot en met 7 woningen) van de gemeente Den Haag.
De Energiebespaarlening van het Nationaal Warmtefonds voor grote VvE’s (vanaf 8 appartementen).
Klimaatfonds
VvE’s kunnen ook een financiële bijdrage aanvragen bij het Klimaatfonds. De hoogte van de bijdrage hangt af van de CO2-besparing die de installatie realiseert. Bekijk een voorbeeld van een zonnepanelenproject dat is gefinancierd door het klimaatfonds.