Of een dak geschikt is voor zonnepanelen hangt af van het gewicht dat het dak kan dragen en de conditie van de dakbedekking.
Draagkracht
U kunt de draagkracht van het dak laten berekenen door een bouw- en constructiebureau. Heeft u al goede bouw- en constructietekeningen beschikbaar? Dan kan een constructeur op afstand berekenen of de draagkracht van het dak voldoende is. De constructeur heeft het gewicht van de PV-installatie nodig om een berekening te maken. Vraag de installateur van de zonnepanelen om een ballastplan te maken. Zo’n plan laat zien hoeveel extra gewicht nodig is om zeker te zijn dat de panelen niet verschuiven bij windvlagen.
Dakbedekking
Ook de conditie van de dakbedekking is van belang voor het plaatsen van zonnepanelen. Heeft uw VvE een meerjaren duurzaam onderhoudsplan (MDOP)? Dan kunt u daarin lezen wanneer onderhoud gepland staat. Heeft uw VvE geen meerjaren onderhoudsplan? Laat dan een expert (bijvoorbeeld een dakdekker of bouwkundige) de staat van de dakbedekking beoordelen. Laat het dak zo nodig eerst herstellen of vernieuwen voordat u zonnepanelen installeert.
MDOP
In een meerjaren duurzaam onderhoudsplan (MDOP) is het onderhoud van het gebouw in een planning voor 15 jaar opgenomen. Ook staat erin welke verbeteringen aan het gebouw mogelijk zijn om het energiezuiniger, gezonder en comfortabeler te maken.
Kleine VvE’s (minder dan 10 appartementen) kunnen van de gemeente Den Haag een vergoeding van € 700 krijgen voor het maken van een MDOP. Lees verder.
Is uw dak niet geschikt voor zonnepanelen?
Er zijn ook andere mogelijkheden om zelf stroom op te wekken. U kunt bijvoorbeeld meedoen aan een zonnestroomproject in uw wijk. Stuur een e-mail naar dakenjacht@denhaag.nl. Dan brengt de gemeente u in contact met een energie coöperatie bij u in de buurt.
Meer informatie over zonnestroomprojecten vindt u op de website van Milieu Centraal.