Wat is een groen dak?

Een groen dak bestaat uit een laag aarde en planten. De aarde ligt op een mat, waardoor overtollig water wordt afgevoerd. Wortelwerend doek onder de mat beschermt het dak tegen de wortels van de planten.

Hoe dik de laag aarde moet zijn hangt af van het soort groen dat u kiest. Sedum is een vetplantje dat weinig aarde nodig heeft. Voor bloeiende planten, struiken of bomen is meer aarde nodig. Uw dak zorgt dan ook voor meer stadsnatuur, koelte en opvang van regenwater.

Is mijn dak geschikt?

Ga na of uw dak stevig genoeg is. De meeste platte daken zijn gemaakt om een grindlaag op te leggen. Ze kunnen ongeveer 100 kilogram per vierkante meter dragen, terwijl een standaard groen dak 80 kilogram per vierkante meter weegt. Dit hangt af van de laag aarde en het soort planten.

De draagkracht van het dak wordt ook bepaald door de grootte. Op een schuurtje of veranda is de verhouding tussen grootte en sterkte van het dak meestal goed. Voor een groter dak, bijvoorbeeld het dak van een bedrijfshal, is het verstandig om een constructeur te laten onderzoeken wat de draagkracht is.

Ook op een schuin dak kunt u een groen dak aanleggen. Dat is in ieder geval mogelijk tot een helling van 35 graden. Steeds meer leveranciers hebben de kennis in huis om nog schuinere daken te vergroenen.

Heb ik een vergunning nodig?

Gaat u het dak versterken of andere bouwkundige aanpassingen doen? Dan heeft u een omgevingsvergunning nodig. Ook in sommige andere situaties is zo’n vergunning nodig. Bijvoorbeeld als het groene dak zichtbaar is vanaf de straat, of als het om een monument gaat of een pand in een beschermd stadsgezicht.

Heeft u een vraag over vergunningen? Stel uw vraag tijdens het spreekuur van de afdeling Vergunningen en Toezicht van de gemeente. Maak een afspraak via telefoonnummer 14070.

Aanleg en leveranciers

Een groen dak legt u voor langere tijd aan. Controleer daarom voordat u aan de slag gaat of het dak onderhoud nodig heeft. Moet uw dak nog gerepareerd of geïsoleerd worden? Doe dat dan eerst.

Is uw dak klaar voor plantjes? Dan is het tijd om een leverancier te zoeken. Zoek een bedrijf met het keurmerk Groenkeur voor Dak- en Gevelbegroening. Vraag bij 2 of 3 bedrijven een offerte aan. Zo kunt u de prijzen, kwaliteit en levertijd goed vergelijken.

Kosten en subsidie

Kijk voor informatie over de kosten van een groen dak op de website van Milieu Centraal.

De gemeente heeft de Subsidie klimaatadaptatie. Dit is een subsidie voor maatregelen die regenwater opvangen, zoals een groen dak of een regenton. De regeling geldt voor eigenaren en huurders van woningen en andere gebouwen. Let op: de regeling geldt niet in alle wijken.

Speciaal voor grote daken (groter dan 70 vierkante meter) heeft het Hoogheemraadschap van Delfland de Stimuleringsregeling klimaatadaptatie. Let op: als u gebruik maakt van deze regeling, kunt u geen gebruikmaken van de Subsidie klimaatadaptatie van de gemeente.

Huurwoningen

Wilt u een groen dak op uw huurwoning? Ga dan in gesprek met de eigenaar van het pand. Ga samen na of het dak geschikt is en controleer of een vergunning nodig is. De eigenaar beslist of het groene dak wordt aangelegd of niet. Heeft u technische vragen waar u niet uitkomt? Vraag dan een gratis adviesgesprek aan met een energiecoach, op de website van Duurzaam Den Haag.

Wilt u ook zonnepanelen op uw huurwoning? Ook in dat geval is het belangrijk om goede afspraken te maken met uw verhuurder. Kijk voor tips op de website van Milieu Centraal.

Appartementen en VvE's

Heeft u een appartement? Dan bent u lid van een VvE en is het dak gemeenschappelijk eigendom. Als u een groen dak op het gebouw wilt aanleggen moet u dit met uw buren bespreken. Voor advies over hoe u dit aanpakt, kunt u terecht bij team Hou van je Huis van de gemeente.

Veelgestelde vragen

  • Moet je een groen dak water geven?

    Groene daken kunnen goed tegen aanhoudende droogte. Bij lange hete zomers kun je een sedumdak het eerste jaar na aanleg wat extra water geven. Als het sedum volgroeid is, is extra water geven niet per se nodig. Het vetkruid kan misschien wat geler, roder of bruiner worden, maar zodra het weer natter wordt zal het weer groeien en bloeien.

    Een dak met grassen, bloemen en kruiden is aantrekkelijk voor bijen, vlinders en andere insecten. Deze begroeiing heeft wel meer water nodig. Zet de sproeier in droge periodes daarom een paar avonden per week aan. Probeer zo veel mogelijk regenwater te gebruiken. Dat is ook het best voor de planten.

  • Zijn zonnepanelen te combineren met een groen dak?

    Ja, zonnepanelen en een groen dak gaan heel goed samen. Daken worden vaak erg warm in de zon, vooral daken met bitumen. Hierdoor werken de zonnepanelen minder goed en verouderen ze sneller. Het groen op het dak werkt verkoelend. Hierdoor kunt u langer genieten van uw zonnepanelen en wekken de zonnepanelen meer stroom op. Op groene daken wekken zonnepanelen gemiddeld 5% meer stroom op. Dat kan oplopen tot 16% op piekmomenten.

    Er zijn inmiddels genoeg leveranciers van zonnepanelen die in hun aanbod combineren met groene daken. Sommige leveranciers leggen het groen om de panelen heen, andere leggen het (ook) onder de panelen. In dat geval kiezen ze planten die goed tegen schaduw kunnen.

Misschien vindt u dit ook interessant