Uw woning isoleren

Eerste hulp bij isoleren

 • Uw huis verliest vooral warmte via de ramen, muren, vloer en het dak. Een huis dat warm is ingepakt in een dikke laag isolatiemateriaal, houdt de warmte beter vast. Weet u niet precies wat er aan isolatie in uw dak, buitenmuur, vloer en ramen aanwezig is? Doe dan de zelfscan van Milieu Centraal. Met de praktische uitleg, en een meetlat en een aansteker bij de hand, weet u het in 15 minuten.

  Isolatie zelfscan

 • Wilt u graag persoonlijk advies over isoleren? Heeft u vragen over subsidies of de offerte van een bedrijf? De gemeente heeft Hou van je Huis-informatiepunten opgericht. Hier kunt u terecht met al uw vragen over isoleren en energie besparen. Ga langs bij een van de informatiepunten, stel uw vraag via het contactformulier of maak een belafspraak met een adviseur.

  Hou van je Huis

 • Een energiecoach adviseert over energiebesparende maatregelen die geschikt zijn voor úw woning. Ook over isolatie, want dat is de beste manier om uw huis energiezuiniger te maken.

  De Haagse energiecoaches zijn vrijwilligers die een opleiding hebben gevolgd over energie besparen en duurzaam wonen. Hun adviezen zijn onafhankelijk, gratis en vrijblijvend. De energiecoach komt bij u thuis. Meld u aan voor een gesprek met een energiecoach bij u uit de buurt op de website van stichting Duurzaam Den Haag.

  Naar de aanmeldpagina

 • De gemeente heeft acties en handige adviesproducten die u helpen bij isoleren en energie besparen. De meeste acties zijn gratis. Bekijk voor een actueel overzicht de pagina Acties.

 • Er geldt een lager btw-tarief van negen procent voor het isoleren van uw huis. Voorwaarde is wel dat het huis minstens twee jaar oud is. Het lagere tarief geldt alleen voor de arbeidskosten. Verder bestaan er voor duurzame werkzaamheden aan uw woning diverse subsidies en leningen met gunstige voorwaarden.

   

  Kijk voor welke landelijke en Haagse regelingen u in aanmerking komt op de pagina Subsidies.

  Subsidies duurzame woning – Duurzame stad Den Haag

Isoleren in de praktijk

Pelle Matla liet zijn vloer isoleren middels luchtkussens in de kruipruimte.

Pelle Matla koos voor vloerisolatie van Tonzon, een soort luchtkussens: ‘De aannemer is een halve dag bezig geweest. Daar merkten we weinig van: alles speelde zich af onder de vloer.’ Lees verder

Blijf wel ventileren!

Goede ventilatie in huis blijft belangrijk. Verse lucht is goed voor uw gezondheid, en warmt ook sneller op. Bekijk de tips voor slim en goed ventileren op de website van Milieu Centraal.

Ziet u op tegen een verbouwing? Veel plekken zijn zonder veel gedoe te isoleren. Isolatie van de spouwmuur gebeurt bijvoorbeeld vanaf de buitenkant van het huis. Het isolatiemateriaal wordt in de muur gespoten en dat is binnen een dag gebeurd. HR++ glas en triple glas worden ook van buitenaf geplaatst. De meeste vloeren worden vanuit de kruipruimte geïsoleerd. Ook daar heeft u dus weinig rommel van. Alleen het isoleren van het dak gebeurt meestal vanaf de binnenkant.

Veelgestelde vragen

 • Wat zijn de voordelen van een goed geïsoleerd huis?

  Isoleren is de beste manier om uw woning energiezuinig te maken. Er gaat minder warmte verloren en er is minder energie nodig om uw huis te verwarmen. Daarmee gaat uw energierekening flink omlaag. Het is prettiger wonen in een goed geïsoleerd huis. U heeft minder last van geluid, tocht en vocht van buitenaf. Ook bent u met een goed geïsoleerd huis al voorbereid op de overstap naar schone energie.

 • Hoe weet ik of mijn huis al (goed) geïsoleerd is?

  Weet u niet precies wat er aan isolatie in uw dak, buitenmuur, vloer en ramen aanwezig is? Doe dan de zelfscan van Milieu Centraal. Met de praktische uitleg en een meetlat en een aansteker bij de hand, weet u het in 15 minuten.

  Naar de isolatie-zelfscan van Milieu Centraal

  Ook het energielabel van uw huis geeft informatie over hoe goed uw woning geïsoleerd is. Zoek het energielabel van uw woning op, op de website van Milieu Centraal.

 • Ik wil mijn huis isoleren. Hoe ga ik te werk?

  Isoleren kan in het klein en in het groot. Hoe u het aanpakt hangt af van uw portemonnee en van uw situatie.

  Kleine maatregelen kosten weinig en hebben toch al veel effect. Maak naden en kieren bijvoorbeeld dicht met tochtstrips, en plak radiatorfolie. Woont u in Den Haag? Dan kunt u meedoen aan de Direct bespaaractie. Een medewerker komt deze isolatiematerialen dan gratis bij u thuis aanbrengen.

  Bij grotere maatregelen moet u denken aan het laten isoleren van uw dak, vloer, muur en ramen. Dit is eenvoudiger dan veel mensen denken. Lees meer over de diverse vormen van isolatie op de pagina’s over isoleren op de website van Milieu Centraal. Er staat ook informatie bij over de kosten en besparingen die de isolatie oplevert.

 • Welke snelle manieren zijn er om mijn (huur)huis te isoleren?

  • Stop naden en kieren dicht met tochtstrips.
  • Plak radiatorfolie tussen de buitenmuur en de verwarming.
  • Isoleer verwarmingsbuizen.
  • Plak kozijnfolie voor de ramen.
  • Plaats borstels op de brievenbus en onder de voordeur.

  Bekijk de uitleg over deze en andere snelle bespaartips op de website van Milieu Centraal.

  Bekijk de (vaak gratis) acties van de gemeente voor hulp bij energie besparen op de pagina Acties.

 • Kan ik advies op maat krijgen over isoleren?

  Jazeker:

  • De gemeente heeft Hou van je Huis-informatiepunten. Hier kunt u terecht met al uw vragen over isoleren en duurzaam woningonderhoud. Naar de pagina over Hou van je Huis.
  • Eigenaren van een eengezinswoning of een woning in een kleine VvE (minder dan 10 appartementen) kunnen een gratis Energiescan aanvragen. Een expert van een door de gemeente ingehuurd bedrijf komt bij u thuis langs en bekijkt welke maatregelen geschikt zijn voor úw woning.
  • U kunt een energiescan laten uitvoeren door een gespecialiseerd bedrijf. VvE’s kunnen hiervoor subsidie aanvragen via de Subsidieregeling verduurzaming voor verenigingen van eigenaars (SVVE). Daarnaast kan de subsidie gebruikt worden voor het laten opstellen van een MDOP en procesbegeleiding.
  • Den Haag heeft ook energiecoaches. Dit zijn vrijwilligers die een training hebben gehad over energiezuinig wonen. Zij komen bij u thuis en geven gratis advies over energie besparen. Vraag een gratis adviesgesprek aan op de website van stichting Duurzaam Den Haag.
 • Kan ik subsidie krijgen voor het isoleren van mijn woning?

  Jazeker.

  U kunt daarnaast nog gebruik maken van aantrekkelijke leningen. Zie:

   

Inspirerende voorbeelden

Ook interessant