Verduurzaming gemeentelijke panden

De gemeente geeft zelf het goede voorbeeld als het om verduurzamen gaat. Bij de bouw van nieuwe gebouwen zoals Amare staat energiezuinigheid voorop. Bestaande gemeentelijke panden worden stap voor stap aangepakt. 

Het gaat bijvoorbeeld om betere isolatie, het plaatsen van zonnepanelen of de installatie van warmtepompen. Ook worden installaties waar mogelijk beter ingeregeld, zodat het energiegebruik omlaag kan. Allemaal maatregelen die zorgen voor minder CO2-uitstoot en het gebouw klaar maken voor de overstap op schone energie.

Stadsboerderijen van het gas af

De komende jaren verduurzaamt de gemeente in totaal 298 panden die ze in eigendom heeft. Dat zijn naast het stadhuis en de stadsdeelkantoren ook buurt- en wijkcentra, sporthallen, theaters, kinderdagverblijven en ateliers. Ook de zwembaden gaan van het aardgas af. Lees bijvoorbeeld hier het verhaal van de verduurzaming van zwembad De Blinkerd. De 10 stadsboerderijen in Den Haag zijn al helemaal van het aardgas af en worden verwarmd door elektrische warmtepompen of infrarood-verwarming.

De zonnepanelen op het dak van stadsboerderij Herweijerhoeve wekken de stroom op voor de infra-roodverwarming. De gasketel is niet meer nodig.

Isolatie speelt een hoofdrol

Duurzame maatregelen worden meestal tegelijk uitgevoerd met noodzakelijk onderhoud aan het pand. Betere isolatie speelt daarbij altijd een hoofdrol. Dat bespaart in alle gevallen geld en CO2-uitstoot. Is er schilderwerk nodig? Dan wordt liefst meteen ook isolatieglas geplaatst. Moet het dak vernieuwd? Dan gaat dit gepaard met goede isolatie en als het kan ook zonnepanelen.

Profiteren van de zon

Op tientallen gemeentepanden liggen inmiddels zonnepanelen. Soms zijn die in samenwerking met een energiecoöperatie geplaatst. Op het dak van buurtcentrum Trefpunt Laakhage liggen bijvoorbeeld 52 panelen waarvan omwonenden mede-eigenaar zijn. Ook huurders en mensen met een kleine portemonnee kunnen zo profiteren van de voordelen van zonnestroom.

Op de gemeentepanden aan de Kerketuinenweg liggen 2.400 zonnepanelen.

Stadswarmte uit de aarde

De daken van Den Haag Werkt, aan de Kerketuinenweg, liggen vol zonnepanelen. Het dak is wit om zonnestralen te reflecteren. Dit houdt het gebouw ’s zomers koeler. De gebouwen zijn afgekoppeld van het gasnet en aangesloten op stadswarmte. Ze worden verwarmd met aardwarmte. Lees verder op de pagina Gemeentepanden Kerketuinenweg klaar voor de toekomst.

Gemeentelijke gasfabriek Trekvlietplein

Het entreegebouw van de vroegere gasfabriek aan het Trekvlietplein gebruikt zelf geen gas meer. Ramen, dak en vloer zijn zo goed geïsoleerd dat dit monument nu elektrisch verwarmd wordt met infrarood.

Elektrisch vervoer en duurzaam inkoopbeleid

Ook op andere onderwerpen vermindert de gemeente de CO2-uitstoot. Steeds meer auto’s van de gemeente rijden elektrisch, lopen en fietsen wordt steeds meer aangemoedigd en bij gemeentelijke inkoop is duurzaamheid een belangrijk criterium.