Schone energie in huis

Alle huizen gaan van het aardgas af. Er zijn verschillende manieren om te verwarmen, te douchen en te koken zonder aardgas. Op deze pagina vindt u informatie over schone energie in huis.

Een warmtenet

Met een aansluiting op een warmtenet heeft u geen cv-ketel meer nodig. In plaats daarvan komt er een afleverset met een warmtewisselaar in uw meterkast. De afleverset draagt de warmte van het warmtenet over op het systeem voor de verwarming en het warme water. Het aantal huizen met een aansluiting op een warmtenet breidt de komende jaren sterk uit. Sommige warmtenetten worden nu nog verwarmd met aardgas. Straks komt alle warmte voor de warmtenetten uit een duurzame bron, zoals aardwarmte.

Een warmtepomp

Een warmtepomp werkt op stroom. De pomp haalt warmte uit de lucht, de bodem of het grondwater. Meestal wordt de pomp direct aangesloten op het systeem voor de verwarming en het warme water.

Een collectieve warmtepomp

Woont u in een VvE? Dan kan het raadzaam zijn om over te gaan op een collectief warmtesysteem. Bij collectieve verwarming worden meerdere woningen vanuit één centrale installatie van warmte en warm water voorzien. Dit kan bijvoorbeeld met een collectieve warmtepomp.

Elektrisch koken

Koken op inductie is veiliger, zuiniger en milieuvriendelijker dan koken op aardgas. En er zijn meer voordelen.

Zonne-energie

Veel stroom die we in huis gebruiken, wordt nog opgewekt door gas- en kolencentrales. Met zonnepanelen wekt u zelf de energie op die u nodig heeft. Zonnepanelen zetten zonlicht direct om in elektriciteit. Een andere manier is zonlicht omzetten in warmte. Dit kan met een zonneboiler (of warmteboiler).

Zonnepanelen en zonnecollectoren kunt u bij een Hou van je huis-informatiepunt bekijken.

Infraroodpanelen

Met infraroodpanelen kunt u bepaalde plekken in huis gericht bijverwarmen. Daarmee bespaart u energie. Een infraroodpaneel hangt aan het plafond of de muur. De panelen werken op stroom en geven stralingswarmte af.

Voorbereiden op schone energie

U hoeft niet in 1 keer over te stappen op schone energie. U kunt zich daar stap voor stap op voorbereiden. Bijvoorbeeld wanneer u gaat verbouwen of verhuizen. Lees op de website van Milieu Centraal wat u nu al kunt doen.

Ook interessant