Warmtepomp

Bent u huiseigenaar? Dan kunt u uw huidige cv-ketel of gaskachel vervangen door een warmtepomp. Met een warmtepomp is het mogelijk uw huis en tapwater te verwarmen.

Hoe werkt een warmtepomp?

Een warmtepomp wint warmte uit de lucht, de bodem of het grondwater en zet dit om in bruikbare warmte om het huis en het water uit de kraan te verwarmen. De pomp wordt meestal direct aangesloten op het cv-systeem. Een warmtepomp draait op stroom: het stroomverbruik in huis neemt toe, het gasverbruik neemt af. Wanneer je de benodigde stroom zelf opwekt, bijvoorbeeld met zonnepanelen, wordt de CO₂-uitstoot nog lager.

Woont u in een rijtjeshuis of vrijstaande woning?

Dan woont u in een ‘grond gebonden woning’. U kunt dan zelf een warmtepomp installeren. Lees ter inspiratie het verhaal van Serge. Hij installeerde een waterpomp in zijn woning.

Voor VvE’s

Voor meerdere woningen in hetzelfde gebouw kan het raadzaam zijn over te gaan op een collectief warmtesysteem. Bij collectieve verwarming worden meerdere woningen vanuit één centrale installatie van warmte voorzien, dit kan bijvoorbeeld met  een collectieve warmtepomp. Lees meer over de mogelijkheden voor een VvE.

Ook als huurder van een woning kunt u kleine maatregelen treffen om energie te besparen.

We zetten een aantal mogelijkheden op een rij.

Infrarood

Een infrarood paneel hangt aan het plafond of de muur en dient door het uitstralen van infrarood straling als een warmtebron. Infrarood is met het oog niet waarneembare elektromagnetisch straling. Dit soort panelen werken op stroom.

Zonne-energie

Zonne-energie is energie van de zon in de vorm van warmte en licht. De meest gebruikte toepassing zijn zonnepanelen. Die zetten het licht direct om in elektriciteit: zonnestroom. Een andere manier is zonlicht omzetten in warmte. Dit gebeurt door zonneboilers, ook wel warmteboilers genoemd. Vergelijk de investering met de opbrengst. Is uw dak geschikt voor zonnepanelen? Op diverse sites kunt u een dakscan laten uitvoeren. Dan wordt duidelijk hoeveel zonnepanelen u nodig heeft.

Als huurder kunt u ook met uw verhuurder de mogelijkheden bespreken om het gebruik van gas te verminderen. Is de verhuurder bereid te investeren in schone energiebronnen?

Koken op inductie

Koken op inductie is energiezuiniger en milieuvriendelijker dan koken op gas. En er zijn meer voordelen.  Lees meer over koken op inductie.

Subsidies