Wat is een warmtepomp?

Een warmtepomp is een elektrisch apparaat dat warmte uit de lucht, de bodem of het grondwater haalt. Hiermee verwarmt het apparaat het water voor de verwarming en het warme water uit de kraan.

Een warmtepomp is ongeveer zo groot als een hoge koelkast. Daar komt nog een voorraadvat bij voor warm water. Voorraadvaten zijn er in allerlei maten, afhankelijk van het aantal liters water dat in het vat kan. U kiest een voorraadvat dat past bij uw woonsituatie. Het is over het algemeen iets kleiner dan de warmtepomp.

Voor een volledig elektrische warmtepomp moet uw huis redelijk tot goed geïsoleerd zijn. Dat betekent: goede dak- en vloerisolatie, een geïsoleerde (spouw)muur en HR++ glas. Een warmtepomp werkt het best met vloerverwarming of lagetemperatuur-radiatoren. Dat zijn radiatoren die werken met een watertemperatuur van 35 graden tot 55 graden. Lees verder op de pagina Isoleren.

Kosten en subsidie

Met een elektrische warmtepomp daalt uw CO2-uitstoot voor verwarmen en warm water met ongeveer 50% tot 65%. U verbruikt wel meer stroom, maar bent toch goedkoper uit. Kijk op de website van Milieu Centraal wat de kosten van een elektrische warmtepomp zijn en hoeveel u bespaart.

De overheid moedigt duurzaam verwarmen aan met subsidies en leningen. Lees verder:

Veelgestelde vragen

 • Wordt een warmtepomp verplicht?

  De regering wil dat we onze huizen op een duurzamer manier gaan verwarmen. Daarom wordt een hybride warmtepomp vanaf 2026 de standaard voor de verwarming van woningen. Maar er zijn ook andere manieren om duurzamer te verwarmen, zoals met een volledig elektrische warmtepomp of een aansluiting op een warmtenet.

  Huiseigenaren die vanaf 2026 de cv-ketel willen vervangen door een nieuwe cv-ketel, zijn verplicht daar minimaal een hybride warmtepomp bij te plaatsen. Er gaan uitzonderingen gelden voor:

  • woningen die binnen 10 jaar een aansluiting krijgen op een warmtenet;
  • appartementen;
  • monumenten;
  • woningen waar een warmtepomp niet aan de geluidsnormen kan voldoen;
  • huiseigenaren die hun investering niet binnen 7 jaar terugverdienen.

  Let op: de plannen worden nog uitgewerkt en kunnen veranderen.

  Meer informatie: Vragen en antwoorden: hybride warmtepomp de standaard in 2026 | Publicatie | Rijksoverheid.nl

 • Heb ik een vergunning nodig voor een (hybride) warmtepomp?

  In de meeste gevallen niet.

  In de volgende gevallen kan er een vergunning nodig zijn:

  • Uw huis is een monument.
  • Uw huis ligt in een rijksbeschermd stadsgezicht.
  • U wilt de buitenunit op een balkon neerzetten.
  • De buitenunit steekt meer uit dan 50 centimeter.
  • De buitenunit staat op de grond en is hoger dan 1 meter en/of groter dan 2 vierkante meter .

  Vragen over vergunningen

  Heeft u vragen? Neem dan contact op met de afdeling Vergunningen en Toezicht van de gemeente via telefoonnummer 14070.

  Geluidsnormen
  Er zijn ook geluidsnormen voor warmtepompen (maximaal 40 decibel). Meer informatie vindt u op de pagina Geluidseisen warmtepompen en airco’s op de website Rjksoverheid.nl

 • Krijgt mijn buurt een warmtenet?

  Niet alle buurten krijgen een aansluiting op een warmtenet. In sommige buurten is een (hybride) warmtepomp een betere oplossing voor aardgasvrij wonen. Lees verder op de pagina Uw buurt aardgasvrij – Den Haag en kijk met de adreszoeker wat de oplossing is voor uw buurt.

 • Wanneer wordt mijn buurt aardgasvrij?

  U krijgt ten minste 8 jaar van tevoren te horen wanneer er in uw buurt geen gas meer wordt geleverd.

  De gemeente maakt voor iedere buurt een uitvoeringsplan. Daarin komt te staan wanneer uw buurt over gaat op schone energie. De gemeente maakt de uitvoeringsplannen samen met buurtbewoners, ondernemers en andere belanghebbenden. In sommige buurten is hier al mee gestart, bijvoorbeeld in (delen van) Zuidwest, Mariahoeve en de Binckhorst. In andere buurten wordt pas tussen 2030 en 2040 een uitvoeringsplan gemaakt.

  Meer informatie:

   

 • Waarom gaat Den Haag van het gas af?

  Bij de verbranding van aardgas komt veel CO₂ vrij. Door teveel CO₂ in de lucht warmt de aarde snel op en verandert het klimaat ook hier in Nederland ingrijpend. Om de stad ook in de toekomst leefbaar te kunnen houden moeten we energie besparen en schone energie gaan gebruiken. Bijvoorbeeld energie uit aarde, zon, wind en water. We zijn dan ook niet meer afhankelijk van aardgas uit Groningen en het buitenland.

Informatie en advies

Heeft u vragen of wilt u gratis advies over duurzaam wonen en verwarmen? Neem dan contact op met de gemeente, team Hou van je Huis. Hou van je Huis is op werkdagen bereikbaar op telefoonnummer (070) 353 99 31.