Wat is een hybride warmtepomp?

Een hybride warmtepomp is een combinatie van een warmtepomp en een cv-ketel. De cv-ketel verwarmt het kraanwater, de warmtepomp verwarmt het water voor de radiatoren. Als het buiten erg koud is en de warmtepomp het binnen niet goed warm krijgt, springt de cv-ketel automatisch bij.

De meeste warmtepompen halen warmte uit de buitenlucht en verwarmen hiermee het water in het verwarmingssysteem. Bij een hybride warmtepomp werkt het warmtepompdeel op stroom. Uw gasverbruik gaat daardoor sterk omlaag, maar u gaat wel meer elektriciteit verbruiken. Met zonnepanelen kunt u dit opvangen.

Bij de installatie van een hybride warmtepomp is het niet nodig om uw radiatoren te vervangen of uw huis vergaand te isoleren. Met goede isolatie werkt een hybride warmtepomp wel zuiniger. Ook hoeft uw cv-ketel dan minder vaak bij te springen. Lees verder op de pagina Isoleren.

Kosten en subsidie

Een hybride warmtepomp (4 kilowatt) kost ongeveer € 6.000,-, inclusief plaatsen. Met een nieuwe cv-ketel erbij komen de kosten op ongeveer € 8.000,- (cijfers: Milieu Centraal, april 2023).

Met een hybride warmtepomp bespaart u jaarlijks 40% tot 60% aan gas. U verbruikt wat meer stroom, maar bent toch goedkoper uit. Hoe snel uw warmtepomp is terugverdiend, hangt af van de energieprijzen en uw verbruik.

De overheid moedigt duurzaam verwarmen aan met subsidies en leningen. Lees verder:

Installatie in en rond de woning

Een hybride warmtepomp bestaat uit twee delen: een buitenunit met een ventilator, en een binnenunit. De buitenunit wordt op het dak of aan de gevel geplaatst. De binnenunit komt in de buurt van de cv-ketel te hangen. Het is een kastje dat net iets kleiner is dan de cv-ketel (ongeveer 30 x 60 x 60 centimeter). Tussen beide apparaten loopt een leiding.

Eigenaren van een appartement hebben toestemming van de VvE nodig als de buitenunit op het dak of aan de gevel komt. Ook mag de installatie niet teveel geluid veroorzaken bij de buren.

De markt voor hybride warmtepompen ontwikkelt zich snel. Er zijn ook modellen op de markt zonder buitenunit. Deze maken nauwelijks geluid. Ze werken vaak op de bestaande mechanische ventilatiekanalen. Niet alle woningen hebben mechanische ventilatie. Bespreek de mogelijkheden met uw installateur.

Veelgestelde vragen

  • Wordt een warmtepomp verplicht?

    De regering wil dat we onze huizen op een duurzamer manier gaan verwarmen. Daarom wordt een hybride warmtepomp vanaf 2026 de standaard voor de verwarming van woningen. Maar er zijn ook andere manieren om duurzamer te verwarmen, zoals met een volledig elektrische warmtepomp of een aansluiting op een warmtenet.

    Huiseigenaren die vanaf 2026 de cv-ketel willen vervangen door een nieuwe cv-ketel, zijn verplicht daar minimaal een hybride warmtepomp bij te plaatsen. Er gaan uitzonderingen gelden voor:

    • woningen die binnen 10 jaar een aansluiting krijgen op een warmtenet;
    • appartementen;
    • monumenten;
    • woningen waar een warmtepomp niet aan de geluidsnormen kan voldoen;
    • huiseigenaren die hun investering niet binnen 7 jaar terugverdienen.

    Let op: de plannen worden nog uitgewerkt en kunnen veranderen.

    Meer informatie: Vragen en antwoorden: hybride warmtepomp de standaard in 2026 | Publicatie | Rijksoverheid.nl

  • Krijgt mijn buurt een warmtenet?

    Niet alle buurten krijgen een aansluiting op een warmtenet. In sommige buurten is een (hybride) warmtepomp een betere oplossing voor aardgasvrij wonen. Lees verder op de pagina Uw buurt aardgasvrij – Den Haag en kijk met de adreszoeker wat de oplossing is voor uw buurt.

  • Kan een hybride warmtepomp samenwerken met een warmtenet?

    Ja. Een hybride warmtepomp werkt meestal samen met een cv-ketel, maar kan ook samenwerken met een warmtenet. De hybride warmtepomp zorgt dan het grootste deel van het jaar voor de verwarming van uw woning. Het warmtenet springt bij op momenten dat het buiten heel koud is.

    De combinatie van een hybride warmtepomp en een warmtenet is vooral interessant als u ook zonnepanelen heeft. De combinatie wordt nog niet vaak toegepast. Vraag een installateur naar de mogelijkheden voor uw woning of bedrijfspand.

  • Wanneer wordt mijn buurt aardgasvrij?

    U krijgt ten minste 8 jaar van tevoren te horen wanneer er in uw buurt geen gas meer wordt geleverd.

    De gemeente maakt voor iedere buurt een uitvoeringsplan. Daarin komt te staan wanneer uw buurt over gaat op schone energie. De gemeente maakt de uitvoeringsplannen samen met buurtbewoners, ondernemers en andere belanghebbenden. In sommige buurten is hier al mee gestart, bijvoorbeeld in (delen van) Zuidwest, Mariahoeve en de Binckhorst. In andere buurten wordt pas tussen 2030 en 2040 een uitvoeringsplan gemaakt.

    Meer informatie:

     

  • Waarom gaat Den Haag van het gas af?

    Bij de verbranding van aardgas komt veel CO₂ vrij. Door teveel CO₂ in de lucht warmt de aarde snel op en verandert het klimaat ook hier in Nederland ingrijpend. Om de stad ook in de toekomst leefbaar te kunnen houden moeten we energie besparen en schone energie gaan gebruiken. Bijvoorbeeld energie uit aarde, zon, wind en water. We zijn dan ook niet meer afhankelijk van aardgas uit Groningen en het buitenland.

Informatie en advies

Heeft u vragen of wilt u gratis advies over duurzaam wonen en verwarmen? Neem dan contact op met de gemeente, team Hou van je Huis. Hou van je Huis is op werkdagen bereikbaar op telefoonnummer (070) 353 99 31.

Ook interessant