Wat is een hybride warmtepomp?

Een hybride warmtepomp is een combinatie van een warmtepomp en een cv-ketel. De cv-ketel verwarmt het kraanwater, de warmtepomp verwarmt het water voor de radiatoren. Als het buiten erg koud is en de warmtepomp het binnen niet goed warm krijgt, springt de cv-ketel automatisch bij.

De meeste warmtepompen halen warmte uit de buitenlucht en verwarmen hiermee het water in het verwarmingssysteem. Bij een hybride warmtepomp  werkt het warmtepompdeel op stroom. Uw gasverbruik gaat daardoor sterk omlaag, maar u gaat wel meer elektriciteit verbruiken. Met zonnepanelen kunt u dit opvangen.

Bij de installatie van een hybride warmtepomp is het niet nodig om uw radiatoren te vervangen of uw huis vergaand te isoleren. Met goede isolatie werkt een hybride warmtepomp wel zuiniger. Ook hoeft uw cv-ketel dan minder vaak bij te springen. Lees verder op de pagina Isoleren.

Hybride warmtepomp

Serge installeerde een warmtepomp en zonnepanelen. ‘Bij de huidige energieprijzen heb ik mijn investering zo terugverdiend.’ Lees verder

Kosten en subsidie

Een hybride warmtepomp (met een vermogen van 4Kw) kost ongeveer  € 6.000, inclusief plaatsen. Met een nieuwe cv-ketel erbij komt u op ongeveer € 8.000 euro. (Cijfers: Milieu Centraal, april 2023)

Met een hybride warmtepomp bespaart u jaarlijks 40% tot 60% aan gas. U verbruikt wat meer stroom, maar bent toch goedkoper uit. Hoe snel uw warmtepomp is terugverdiend, hangt af van de energieprijzen en uw verbruik.

De overheid moedigt duurzaam verwarmen aan met aantrekkelijke subsidies en leningen. Lees de informatie over:

Installatie in en rond de woning

Een hybride warmtepomp neemt ruimte in beslag. De warmtepomp bestaat uit twee delen. Een buitenunit met een ventilator, die u op uw dak of aan de gevel plaatst, en een binnenunit. Het deel dat binnen, in de buurt van uw cv-ketel komt te hangen, is een kastje van ongeveer 30 x 60 x 60 centimeter. Het is net iets kleiner dan de cv-ketel. Tussen beide apparaten loopt een leiding.

Eigenaren van een appartement hebben toestemming van de VvE nodig als de buitenunit op het dak of aan de gevel komt. Ook dient de installateur zich te houden aan de wettelijke geluidsnormen.

De markt voor hybride warmtepompen ontwikkelt zich snel. Er zijn ook modellen op de markt zonder buitenunit. Deze maken nauwelijks geluid. Ze werken vaak op de bestaande mechanische ventilatiekanalen. Niet alle woningen hebben mechanische ventilatie. Bespreek de mogelijkheden met uw installateur.

Informatie en advies

Heeft u vragen of wilt u gratis advies over duurzaam wonen en verwarmen? Neem dan contact op met de gemeente, team Hou van je Huis. Hou van je Huis is op werkdagen bereikbaar op telefoonnummer (070) 353 99 31.

Veelgestelde vragen

 • Waarom is een hybride warmtepomp verplicht vanaf 2026?

  Met deze verplichting hoopt het kabinet zijn doelstelling voor 2050 te halen: alle huishoudens klimaatneutraal. Om dit doel te behalen, zullen we steeds meer gebruik gaan maken van duurzame energiebronnen. Nu gebruiken de meeste huizen nog aardgas, waardoor veel CO2 wordt uitgestoten. Met hybride warmtepompen besparen we op ons aardgasgebruik, en dus op onze CO2-uitstoot.

  Als uw woning op redelijk korte termijn wordt aangesloten op een warmtenet, dan kunt u beter niet overstappen op een hybride warmtepomp. In de concept-transitievisie warmte heeft de gemeente per buurt beschreven wat goede technieken zijn voor gasloos verwarmen. Ook staat in het beleidsdocument welke buurten waarschijnlijk al voor 2030 een schone warmtevoorziening hebben en welke buurten daar na 2030 op overgaan.

 • Betekent dit dat ik vanaf nu geen cv-ketel meer mag installeren?

  Nee, dat betekent het niet. De maatregel gaat pas in 2026 in. Een hybride warmtepomp zorgt voor een veel lagere energierekening. Het kan daarom verstandig zijn om nu al over te stappen op een hybride warmtepomp. Voordat u een warmtepomp laat installeren, is het belangrijk om te checken of uw huis voldoende geïsoleerd is. In een goed geïsoleerd huis is een hybride warmtepomp namelijk het meest effectief. Kijk voor meer informatie over het aanschaffen en installeren van een warmtepomp op de website van Milieu Centraal.

 • Gaat de overheid controleren of ik na 2026 een hybride warmtepomp of ander duurzaam alternatief aanschaf als ik mijn cv-ketel moet vervangen?

  Het kabinet heeft aangegeven dat zij er, samen met de verwarmingsinstallateurs, voor zorgen dat u van het bedrijf dat uw ketel komt vervangen een goed duurzaam alternatief krijgt aangeboden. De installateur weet op welke manier uw woning het beste verwarmd kan worden.

Ook interessant