De gemeentepanden aan de Kerketuinenweg en Zilverstraat zijn aardgasvrij

Op bedrijventerrein Kerketuinen zijn drie gebouwen van de gemeente van het gasnet afgekoppeld en aangesloten op aardwarmte. Aardwarmte is een schone energiebron van Haagse bodem om woningen en ook grote bedrijfspanden mee te verwarmen. 

De gemeentepanden aan de Kerketuineweg zijn aardgasvrij.

Op de daken van Den Haag Werkt liggen 2.400 zonnepanelen.

De kantoren en bedrijfshallen van Den Haag Werkt aan de Kerketuinenweg en Zilverstraat worden verwarmd met aardwarmte van de geothermiecentrale aan de Leyweg. De bron ligt op 2.000 meter diepte bij de Leyweg. Water van circa 70 °C stroomt via een aftakking van het stadswarmtenet naar de cv-installatie van de drie gemeentelijke panden.

Van het aardgas af

Het systeem functioneert naar wens. De temperatuur in de installatie van de gebouwen ligt wel lager dan voorheen bij de gasgestookte ketels. Om overal toch genoeg warmte af te kunnen geven, werden extra radiatoren bijgeplaatst. Dat blijkt goed te voldoen. De panden kunnen nu dan ook definitief van het gas af. Warm kraanwater komt nu via elektrische boilers.

Den Haag Werkt

Het Centraal Vastgoedbedrijf van de gemeente zorgt voor het beheer, onderhoud en de verduurzaming van de panden. Den Haag Werkt en de Dienst Bedrijfsvoering zijn huurder. De honderden medewerkers werken verspreid over de gebouwen op kantoor, in de drukkerij, houtzagerij, kaarsenmakerij, metaalafdeling en een hal voor het inpakken en assembleren van producten.

Minder warmte en minder koeling

Afgelopen jaren heeft de gemeente op deze locatie al een hele reeks maatregelen uitgevoerd om energie te besparen met onder meer muur- en dakisolatie, HR++glas en nieuwe energiezuinige liften. Door de sterk verbeterde isolatie hebben de panden ‘s winters minder warmte nodig en ‘s zomers minder koeling. Verder liggen er op de daken 2.400 zonnepanelen en een deel heeft een groen dak. De metalen frames voor de bevestiging van de panelen komen uit de werkplaats van Den Haag Werkt. Alle maatregelen samen leveren een forse energiebesparing op.

Energiezuinige oplossingen

De grootste slag in de verduurzaming is nu gemaakt. Bij de vervanging van verouderde installaties wordt gekozen voor energiezuinige oplossingen. Dat geldt bijvoorbeeld voor de klimaatbeheersing en luchtbehandeling. De nieuwste systemen zijn veel energiezuiniger en kunnen bovendien warmte terugwinnen uit ventilatielucht die wordt afgezogen.

Verder lezen over: Aardwarmte en andere schone energiebronnen in Den Haag

Verder lezen over: De verduurzaming van gemeentelijke panden in Den Haag