Vergroen uw dak

Maak uw dak groen met beplanting! Een groen dak werkt isolerend in de winter en verkoelend in de zomer. Het verlengt de levensduur van het dak, vermindert omgevingsgeluid, buffert regenwater en het is nog fijn voor de vogels en insecten ook. Groene daken zijn te combineren met zonnepanelen en ook aan te leggen op een schuin dak.

Sedum of een natuurdak

Er zijn verschillende soorten groene daken. De meest voorkomende zijn daken met sedum of natuurdaken. Sedum is lichtgewicht en vrij goed zelf aan te leggen op uw schuur of dak. Een natuurdak heeft een dikkere laag ‘substraat’, meer beplanting en wordt meestal door een expert geplaatst.

Aan de slag:

Voor de aanleg van een met planten begroeid dak kunt u subsidie aanvragen bij de gemeente.

In de meeste gevallen hoeft u voor de aanleg van een groen dak geen vergunning aan te vragen. Controleer dit via de Vergunningscheck.

Wilt u voordat u aan de slag gaat met een groen dak of balkon eerst eens verder lezen? Ga dan voor meer informatie en inspiratie naar Ik wil een groen dak of Ik wil een groen balkon  (Huisje Boompje Beter)

Plaats zonnepanelen

Zonne-energie is goed voor uw portemonnee én het milieu. Bekijk hier welke hulp u kunt krijgen op het gebied van advies en financiering.

Btw terugvragen

Bij de aankoop van zonnepanelen betaalt u 21 procent btw. Maar omdat de Belastingdienst u nu beschouwt als mini-energiebedrijfje, mag u de btw terugvragen. Bekijk hoe het werkt op de website van Milieu Centraal: Btw op zonnepanelen terugvragen.

De vergunningscheck

In de meeste gevallen heeft u geen omgevingsvergunning nodig voor het plaatsen van zonnepanelen. Alleen als het gebouw een monument is of als sprake is van een beschermd stadsgezicht is zo’n vergunning vereist. Twijfelt u? Doe dan de Vergunningscheck.

Acties

Voor VvE’s in Den Haag geldt momenteel de zonnepanelenactie Zon op VvE’s.

Dakscan voor ondernemers

Ook ondernemers kunnen aan de slag op hun dak. Wilt u weten of het dak van uw bedrijfspand geschikt is voor zonnepanelen en welke subsidies beschikbaar zijn? Doe de online Dakscan voor een gratis en onafhankelijk advies op maat.

Subsidie voor grote daken

Bent u eigenaar van een groot dak? De provincie verstrekt subsidie voor het plaatsen van zonnepanelen op grote daken met te weinig draagkracht voor gewone panelen, of in combinatie met asbestverwijdering. De subsidie geldt ook voor het beschikbaar stellen van een groot dak aan energiecoöperaties (minimaal 15 kWpiek: circa 45-50 panelen): Zonnig Zuid-Holland.

U kunt ook een beroep doen op het Klimaatfonds. Het fonds steunt maatregelen die minstens 100 ton CO2 besparen (vergelijkbaar met 50 zonnepanelen).

Advies

Een team van dakcoaches staat klaar om te helpen. Of het nu gaat om een groen dak of het aanleggen van zonnepanelen. Ze geven advies over isolatie, energie opwekken en brengen u in contact met mensen die het werk kunnen uitvoeren. Wilt u een afspraak maken? Stuur dan een e-mail naar dakenjacht@denhaag.nl. U kunt natuurlijk ook zelf dakcoach worden!