Vragen over zonnepanelen

 • Heb ik een vergunning nodig voor zonnepanelen?

  Meestal niet. Maar ook als u niet in een monument of gebied met beschermd stadsgezicht woont, kan het zijn dat u een vergunning nodig heeft. Controleer dit door een vergunningscheck te doen. Dit kan via:

   

 • Is elk dak stevig genoeg voor zonnepanelen?

  De meeste daken kunnen wel wat extra gewicht dragen. Woont u in een oud pand of bent u van plan om veel (meer dan tien) panelen te plaatsen? Doe dan onderzoek naar de dakconstructie. Met name bij platte daken kan wind ervoor zorgen dat zonnepanelen veel extra belasting veroorzaken. Vraag de leverancier of een constructeur om advies.

 • Moet ik een dak op het zuiden hebben?

  Nee. Tegenwoordig zijn zonnepanelen zo efficiënt dat zelfs panelen die naar het noorden gericht zijn nog een aardig rendement hebben. Lees waar u op moet letten om te bepalen of uw dak geschikt is voor zonnepanelen op de website van Milieu Centraal.

 • Wat is de terugverdientijd van zonnepanelen?

  Dat ligt eraan. Na het plaatsen van zonnepanelen wordt uw energierekening meteen flink lager. Zo verdient u uw investering terug. Daarna profiteert u als het goed is nog vele jaren van gratis zonnestroom. Wanneer de kosten precies zijn terugverdiend hangt onder andere af van de hoogte van de kosten, uw energieverbruik en de elektriciteitsprijs. Lees meer over de kosten en opbrengsten van zonnepanelen op de website van Milieu Centraal.

 • Zijn zonnepanelen te combineren met een groen dak?

  Ja, zonnepanelen en een groen dak gaan heel goed samen. Daken worden vaak erg warm in de zon, vooral daken met bitumen dakbedekking. Hierdoor werken de zonnepanelen minder goed en verouderen ze sneller. Het groen op het dak werkt verkoelend. Hierdoor kunt u langer genieten van uw zonnepanelen en wekken de zonnepanelen meer stroom op.

 • Welke zonnepanelen moet ik kiezen?

  Het ene zonnepaneel is het andere niet. Sommige typen zijn efficiënter dan andere, maar vaak ook duurder. Ook kleur en vorm hebben invloed op de prijs. De website van de Consumentenbond heeft onafhankelijke informatie over de verschillende soorten zonnepanelen en over de kwaliteit van zonnepanelen. Let ook op garanties.

 • Kan ik subsidie krijgen voor zonnepanelen?

  De gemeente heeft geen subsidie voor zonnepanelen. Wel kunt u gebruikmaken van de aantrekkelijke Energiebespaarlening uit het Nationaal Warmtefonds. De gemeente vergoedt voor particulieren 1,5% van de rente. U kunt 100% van het geleende bedrag besteden aan zonnepanelen.

   

   

 • Wat is salderen?

  Uw zonnepanelen wekken soms meer stroom op dan u zelf gebruikt of opslaat. Het deel dat u niet gebruikt, levert u automatisch aan het elektriciteitsnet. Dit wordt ’terugleveren’ genoemd. Uw energieleverancier verrekent de stroom die u teruglevert op jaarbasis met de stroom die u afneemt. Dit heet salderen. De salderingsregeling wordt waarschijnlijk vanaf 2025 afgebouwd.

  Lees verder over salderen op de website van de Consumentenbond.

 • Wanneer is een accu interessant voor de opslag van zonne-energie?

  Het gebruik van (thuis)accu’s om je eigen opgewekte energie tijdelijk op te slaan is nog niet wijdverspreid. Wel komen er steeds meer mogelijkheden voor de opslag van zonne-energie op de markt. Voor grote VvE’s of woningcorporaties die een lift hebben én over een grootverbruiksaansluiting beschikken kan energieopslag interessant zijn.

 • Ik ben geen eigenaar van mijn dak. Kan ik toch stroom opwekken met zonnepanelen?

  Is uw eigen dak niet geschikt voor zonnepanelen? U kunt ook meedoen aan een zonnestroomproject van een energiecoöperatie. U investeert dan samen met de andere leden van de coöperatie in zonnepanelen op een groot dak van bijvoorbeeld een school of bedrijf. Lees verder op de pagina Energiecoöperaties in Den Haag. Of stuur een mail naar de Haagse energiecoöperaties: haagsedaken@gmail.com.

 • Welke mogelijkheden hebben VvE’s om zonnepanelen te plaatsen?

  In een VvE hoort het dak bij de gemeenschappelijke ruimte. Dat maakt de aanschaf van zonnepanelen wat ingewikkelder. U heeft bijvoorbeeld altijd toestemming van de andere leden nodig om zonnepanelen te plaatsen. Belangrijk is ook dat het plan om zonnepanelen te plaatsen aansluit bij de andere plannen van de VvE. Als het dak over een jaar gerenoveerd of geïsoleerd wordt kunt u beter nog even wachten.

Vragen over groene daken

 • Kan ik subsidie krijgen op de aanschaf van een groen dak?

  Ja. De gemeente geeft subsidie voor de opvang van regenwater. Als u ervoor kiest een groen dak aan te leggen, dan komt u ook in aanmerking voor deze subsidie. Voor het opvangen van regenwater krijgt u 50% van de kosten vergoed. U krijgt maximaal € 500 per kubieke meter water dat u opvangt. Per aanvraag kunt u in totaal minimaal € 500 en maximaal € 50.000 subsidie krijgen. Met een geldige Ooievaarspas worden alle kosten vergoed. Let op: deze subsidieregeling geldt alleen in 10 Haagse wijken die het meest last hebben van wateroverlast. Lees verder op de pagina Subsidie klimaatadaptatie.

   

 • Welke voordelen heeft een groen dak?

  Een groen dak heeft ontzettend veel voordelen:

  • De plantjes beschermen het dak tegen uv-straling en temperatuurwisselingen. Dit verdubbelt de levensduur van het dak.
  • Een groen dak zorgt voor een koelere omgeving.
  • Het is goed voor de biodiversiteit; er komen vlinders, bijen en andere insecten op af.
  • Het groen houdt regenwater vast. Dit ontlast de riolering.
  • Een groen dak isoleert; in de zomer is het minder warm in huis, terwijl ’s winters de warmte beter wordt vastgehouden.
  • Vergeet ook het uitzicht niet; groen is een stuk mooier dan grijs!
 • Zorgen groene daken voor (extra) meeuwenoverlast?

  Nee. Wie de juiste beplanting kiest, verkleint de kans op meeuwen juist. Een dak vol vegetatie zoals hoge grassoorten, kruiden, bloemen en struiken vindt een meeuw heel onaantrekkelijk.

 • Is mijn dak wel stevig genoeg voor groene bedekking?

  Dat ligt eraan. Een dak dat begroeid is met sedum is bijvoorbeeld vrij licht; de lichtste variant weegt hooguit zo’n 55 kilogram per vierkante meter. Heeft u nu grind op uw dak? Of heeft u een dakterras van houten vlonders? Dan hoeft u zich waarschijnlijk geen zorgen te maken over het gewicht.

  Twijfelt u aan de draagkracht van uw dak? Win dan eerst advies in bij een constructeur of erkend adviseur. U kunt ook gratis advies krijgen van een dakcoach. Dakcoaches zijn energiecoaches met extra kennis van daken. Ze kunnen al uw vragen beantwoorden over groene daken, witte daken, zonnepanelen en isolatie. Ook kunnen ze u in contact brengen met de uitvoerders van het werk. Vraag een gratis adviesgesprek aan op de website van stichting Duurzaam Den Haag.

 • Kan ik een groen dak zelf aanleggen, of moet ik een aannemer inschakelen?

  Nee, u kunt het ook zelf doen, zeker als het om een klein dak gaat op bijvoorbeeld een schuurtje of garage. U moet wel zeker weten dat het dak stevig genoeg is. Twijfelt u aan de draagkracht van uw dak? Win dan eerst advies in bij een constructeur of erkend adviseur. U kunt ook gratis advies krijgen van een dakcoach. Dit zijn vrijwilligers die een cursus hebben gevolgd over het verduurzamen van daken. Vraag een gratis adviesgesprek aan op de website van de stichting Duurzaam Den Haag.

   

 • Zijn zonnepanelen te combineren met een groen dak?

  Ja, zonnepanelen en een groen dak gaan heel goed samen. Daken worden vaak erg warm in de zon, vooral daken met bitumen dakbedekking. Hierdoor werken de zonnepanelen minder goed en verouderen ze sneller. Het groen op het dak werkt verkoelend. Hierdoor kunt u langer genieten van uw zonnepanelen en wekken de zonnepanelen meer stroom op.

 • Moet je een groen dak onderhouden?

  Een beetje. Net als bij een tuin kunt u uw groene dak zo onderhoudsintensief inrichten als u zelf wilt. Een natuur- of sedumdak is een goede keus voor wie niet meer dan twee keer per jaar bezig wil zijn met onderhoud. Voor het beste resultaat kunt u het groene dak twee keer per jaar bemesten en onkruid verwijderen.

 • Moet je een groen dak water geven?

  Groene daken kunnen goed tegen aanhoudende droogte. Bij lange hete zomers kun je een sedumdak het eerste jaar na aanleg wat extra water geven. Als het sedum volgroeid is, is extra water geven niet per se nodig. Het vetkruid kan misschien wat geler, roder of bruiner worden, maar zodra het weer natter wordt zal het weer groeien en bloeien.

  Een dak met grassen, bloemen en kruiden is aantrekkelijk voor bijen, vlinders en andere insecten. Deze begroeiing heeft wel meer water nodig. Zet de sproeier in droge periodes daarom een paar avonden per week aan. Probeer zo veel mogelijk regenwater te gebruiken. Dat is ook het best voor de planten.

 • Ik wil een groen dak, maar hoe pak ik het aan? Kan ik advies krijgen?

  Wilt u gratis advies over het verduurzamen van uw dak? Schakel dan de hulp in van een dakcoach. Dakcoaches zijn vrijwilligers die een cursus hebben gevolgd over het verduurzamen van daken. Een dakcoach kijkt met u mee of uw dak geschikt is en kan u in contact brengen met leveranciers. Vraag een gesprek aan op de website van stichting Duurzaam Den Haag.