Vragen over zonnepanelen

 • Heb ik een vergunning nodig voor zonnepanelen?

  Meestal niet. Controleer dit door de vergunningscheck te doen op de website van het Omgevingsloket. Ook als u niet in een monument of gebied met beschermd stadsgezicht woont, kan het zijn dat u een vergunning nodig heeft. De gemeente Den Haag heeft de belangrijkste informatie over omgevingsvergunningen en zonnepanelen samengebracht in een Toelichting.

 • Is elk dak stevig genoeg voor zonnepanelen?

  De meeste daken kunnen wel wat extra gewicht dragen. Woont u in een oud pand of bent u van plan om veel (meer dan tien) panelen te plaatsen? Doe dan onderzoek naar de dakconstructie. Met name bij platte daken kan wind ervoor zorgen dat zonnepanelen veel extra belasting veroorzaken. Vraag de leverancier of een constructeur om advies.

 • Moet ik een dak op het zuiden hebben?

  Nee. Tegenwoordig zijn zonnepanelen zo efficiënt dat zelfs panelen die naar het noorden gericht zijn nog een aardig rendement hebben. Lees waar u op moet letten om te bepalen of uw dak geschikt is voor zonnepanelen op de website van Milieu Centraal.

 • Wat is de terugverdientijd van zonnepanelen?

  Dat ligt eraan. Na het plaatsen van zonnepanelen wordt uw energierekening meteen flink lager. Zo verdient u uw investering terug. Daarna profiteert u als het goed is nog vele jaren van gratis zonnestroom. Wanneer uw investering precies is terugverdiend hangt onder andere af van de hoogte van uw investering, uw energieverbruik en de elektriciteitsprijs. Lees meer over de kosten en opbrengsten van zonnepanelen op de website van Milieu Centraal.

 • Zijn zonnepanelen te combineren met een groen dak?

  Ja, zonnepanelen en een groen dak gaan heel goed samen. Zonnepanelen op een ruime groene ondergrond leveren op warme dagen zelfs iets meer stroom op, omdat het dak minder heet wordt.

 • Welke zonnepanelen moet ik kiezen?

  Het ene zonnepaneel is het andere niet. Sommige typen zijn efficiënter dan andere, maar vaak ook duurder. Ook kleur en vorm hebben invloed op de prijs. De website van de Consumentenbond heeft onafhankelijke informatie over de verschillende soorten zonnepanelen en over de kwaliteit van zonnepanelen. Let ook op garanties.

 • Kan ik subsidie krijgen op de aanschaf van zonnepanelen?

  De gemeente heeft geen subsidie voor zonnepanelen. Wel kunt u gebruikmaken van een aantrekkelijke renteloze lening: de Energiebespaarlening uit het Nationaal Warmtefonds. De gemeente vergoedt 1,5% van de rente. U kunt 100% van het geleende bedrag besteden aan zonnepanelen. Na aanschaf van de zonnepanelen kunt u bovendien de btw terugvragen bij de Belastingdienst.

   

  De gemeente organiseert regelmatig collectieve inkoopacties voor zonnepanelen. Bekijk voor de actuele acties de pagina Acties van de gemeente – Duurzame stad Den Haag.

   

   

 • Wat is salderen?

  Uw zonnepanelen wekken soms meer stroom op dan u zelf gebruikt of opslaat. Het overschot levert u automatisch aan het elektriciteitsnet. Dit wordt ’terugleveren’ genoemd. Uw energieleverancier verrekent de stroom die u teruglevert op jaarbasis te verrekenen met de stroom die u afneemt. Dit heet salderen. De salderingsregeling wordt waarschijnlijk vanaf 2025 afgebouwd.

  Lees verder over salderen op de website van de Consumentenbond.

 • Heb ik een accu nodig als ik zonnepanelen installeer?

  Het gebruik van (thuis)accu’s om je eigen opgewekte energie tijdelijk op te slaan is nog niet wijdverspreid. Wel komen er steeds meer mogelijkheden voor de opslag van zonne-energie op de markt. Voor grote VvE’s of woningcorporaties die een lift hebben én over een grootverbruiksaansluiting beschikken kan energieopslag interessant zijn. Heeft u plannen op dit gebied? Neem dan contact op met dakenjacht@denhaag.nl. De gemeente wil een pilotproject starten op het gebied van lokale energieopslag.

 • Ik ben geen eigenaar van mijn dak. Kan ik toch stroom opwekken met zonnepanelen?

  Is uw eigen dak niet geschikt voor zonnepanelen? U kunt ook meedoen aan een zonnestroomproject van een energiecoöperatie. U investeert dan samen met de andere leden van de coöperatie in zonnepanelen op een groot dak van bijvoorbeeld een school of bedrijf. Stuur een mail naar dakenjacht@denhaag.nl, dan brengt de gemeente u in contact met een energiecoöperatie bij u in de buurt.

 • Welke mogelijkheden hebben VvE’s om zonnepanelen te plaatsen?

  In een VvE hoort het dak bij de gemeenschappelijke ruimte. Dat maakt de aanschaf van zonnepanelen wat ingewikkelder. U heeft bijvoorbeeld altijd toestemming van de andere leden nodig om zonnepanelen te plaatsen. Belangrijk is ook dat het plan om zonnepanelen te plaatsen aansluit bij de andere plannen van de VvE. Als het dak over een jaar gerenoveerd of geïsoleerd wordt kunt u beter nog even wachten.

  VvE’s met tien of meer appartementen en een bouwjaar van voor 1992 kunnen bij de gemeente een gratis Energie Maatwerk Advies aanvragen.

Vragen over groene daken

 • Kan ik subsidie krijgen op de aanschaf van een groen dak?

  Ja. Voor de aanleg van een groen dak krijgt u € 25,00 per vierkante meter groen dak tot een maximum van 50 procent van de aanlegkosten. U krijgt in totaal niet meer dan € 20.000 per aanvraag. Ook een schuurtje of berging kan voor de subsidie in aanmerking komen. Lees verder op de pagina Subsidie groene daken.

  Wilt u gratis advies over het verduurzamen van uw dak? Schakel dan de hulp in van een dakcoach.

   

 • Welke voordelen heeft een groen dak?

  Een groen dak heeft ontzettend veel voordelen:

  • De plantjes beschermen het dak tegen uv-straling en temperatuurwisselingen. Dit verdubbelt de levensduur van het dak.
  • Een groen dak zorgt voor een koelere omgeving.
  • Het is goed voor de biodiversiteit; er komen vlinders, bijen en andere insecten op af.
  • Het groen houdt regenwater vast. Dit ontlast de riolering.
  • Een groen dak isoleert; in de zomer is het minder warm in huis, terwijl ’s winters de warmte beter wordt vastgehouden.
  • Vergeet ook het uitzicht niet; groen is een stuk mooier dan grijs!
 • Zorgen groene daken voor (extra) meeuwenoverlast?

  Nee. Wie de juiste beplanting kiest, verkleint de kans op meeuwen juist. Een dak vol vegetatie zoals hoge grassoorten, kruiden, bloemen en struiken vindt een meeuw heel onaantrekkelijk.

 • Is mijn dak wel stevig genoeg voor groene bedekking?

  Dat ligt eraan. Een dak dat begroeid is met sedum is bijvoorbeeld vrij licht; de lichtste variant weegt hooguit zo’n 55 kilogram per vierkante meter. Heeft u nu grind op uw dak? Of heeft u een dakterras van houten vlonders? Dan hoeft u zich waarschijnlijk geen zorgen te maken over het gewicht.

  Twijfelt u aan de draagkracht van uw dak? Win dan eerst advies in bij een constructeur of erkend adviseur. U kunt ook gratis advies krijgen van een dakcoach. Dakcoaches kunnen al uw vragen beantwoorden over groene daken, witte daken, zonnepanelen en isolatie. Ook kunnen ze u in contact brengen met de uitvoerders van het werk.

 • Kan ik een groen dak zelf aanleggen, of moet ik een aannemer inschakelen?

  Nee, u kunt het ook zelf doen, zeker als het om een klein dak gaat op bijvoorbeeld een schuurtje of garage. U moet wel zeker weten dat het dak stevig genoeg is. Twijfelt u aan de draagkracht van uw dak? Win dan eerst advies in bij een constructeur of erkend adviseur. U kunt ook gratis advies krijgen van een dakcoach.

   

 • Zijn zonnepanelen te combineren met een groen dak?

  Ja, zonnepanelen en een groen dak gaan heel goed samen. Zonnepanelen op een ruime groene ondergrond leveren op warme dagen zelfs iets meer stroom op, omdat het dak minder heet wordt.

 • Moet je een groen dak onderhouden?

  Een beetje. Net als bij een tuin kunt u uw groene dak zo onderhoudsintensief inrichten als u zelf wilt. Een natuur- of sedumdak is een goede keus voor wie niet meer dan twee keer per jaar bezig wil zijn met onderhoud. Voor het beste resultaat kunt u het groene dak twee keer per jaar bemesten en onkruid verwijderen.

 • Moet je een groen dak water geven?

  Groene daken kunnen goed tegen aanhoudende droogte. Bij lange hete zomers kun je een sedumdak het eerste jaar na aanleg wat extra water geven. Als het sedum volgroeid is, is extra water geven niet per se nodig. Het vetkruid kan misschien wat geler, roder of bruiner worden, maar zodra het weer natter wordt zal het weer groeien en bloeien.

  Een dak met grassen, bloemen en kruiden is aantrekkelijk voor bijen, vlinders en andere insecten. Deze begroeiing heeft wel meer water nodig. Zet de sproeier in droge periodes daarom een paar avonden per week aan. Probeer zo veel mogelijk regenwater te gebruiken. Dat is ook het best voor de planten.

 • Ik wil een groen dak, maar hoe pak ik het aan? Kan ik hulp krijgen?

  Vindt u het ingewikkeld om een groen dak aan te leggen en subsidie aan te vragen? Informeer dan eens u bij uw buren of ze mee willen doen. In wijken met weinig groen en veel platte daken, maar ook elders, kunt u een professioneel bureau inschakelen bij de voorbereiding, het beoordelen van offertes en de aanvraag van subsidie. Kijk voor meer informatie op deze pagina Wijk | Samen het dak vergroenen.

  Wilt u een groen dak aanleggen? En weet u niet zo goed waar te beginnen? Denk eens aan een dakcoach. Een dakcoach kijkt met u mee of uw dak geschikt is, helpt u op weg en brengt u in contact met leveranciers. Dakcoaches zijn vrijwilligers die een cursus hebben gevolgd over het verduurzamen van daken. Meestal zijn er dakcoaches in uw eigen wijk. Heeft u interesse? Vraag een gesprek aan met een dakcoach via de website van stichting Duurzaam Den Haag.

  Wilt u meer weten over de subsidieregeling en direct subsidie aanvragen? Ga naar de pagina Subsidie groene daken.

Andere vragen over daken

 • Wat is een dakcoach?

  Dakcoaches zijn vrijwilligers die een cursus hebben gevolgd over het verduurzamen van daken. Ze hebben veel kennis van daken en wonen meestal bij u in de buurt. Zij kennen het soort huizen in de wijk en weten wat andere wijkgenoten al hebben gedaan. Ze adviseren u over een groen dak of zonnepanelen. Wissel ideeën uit met de dakcoach en ga na wat er in uw situatie handig is.

  Een dakcoach kan u desgewenst vrijblijvend in contact brengen met een betrouwbaar (bij voorkeur) Haags bedrijf , voor een offerte van de werkzaamheden. Een dakcoach werkt onafhankelijk van leveranciers.

  Wilt u zelf dakcoach worden? Dat kan. Lees meer op de website van Duurzaam Den Haag.

 • Hoe maak ik mijn dak circulair?

  Gebruik bij de uitvoering van uw plannen zo veel mogelijk gerecyclede materialen. Schaft u nieuwe materialen aan? Kijk dan of u ze zo kunt verwerken dat u ze later, bij het afbreken van uw opbouw, weer zoveel mogelijk kunt hergebruiken.