Zonnepanelen of een groen bedrijfsdak

Benieuwd naar de kansen van zonne-energie op het dak van uw bedrijfspand? Doe de gratis dakscan en krijg zicht op haalbaarheid en rendement.

Zonne-energie is goed voor uw portemonnee én voor de planeet. Met zonnepanelen kunt u energie opwekken voor eigen verbruik. Daarnaast kunt u mogelijk geld verdienen door energie terug leveren aan het net. Lees meer over het plaatsen van zonnepanelen op uw bedrijfspand op de website van RVO.

Combineer zonnepanelen met een groen dak

Zonnepanelen leveren meer rendement op door de aanleg van groen. Zonnepanelen die erg heet worden wekken minder energie op en de beplanting werkt verkoelend. Lees de veelgestelde vragen over zonnepanelen en groene daken op de pagina Veelgestelde dakvragen.

Doe de dakscan

Op de website van SolarCity DenHaag kunt u in drie minuten gratis en vrijblijvend een online dakscan doen. Daarnaast levert SolarCity Den Haag persoonlijk advies op maat met een haalbaarheidsonderzoek. Dit brengt zowel de technische als financiële mogelijkheden in beeld. Een SDE++-subsidieaanvraag is ook inbegrepen.

Voor de eerste 75 haalbaarheidsonderzoeken via SolarCity vergoedt de gemeente de helft van de kosten. SolarCity Den Haag is een collectief van marktpartijen in samenwerking met de gemeente Den Haag.

SolarCity Den Haag begeleidt ondernemers bij de aanschaf van zonnepanelen. Jelle Beekhuis van Renault Zeeuw & Zeeuw: ‘Dit neemt ons veel werk uit handen.’ Lees het hele verhaal

Uw dak verhuren

Elk groot dak zonder zonnepanelen is een gemiste kans. Wilt u niet zelf aan de slag? U kunt ook een lokale energiecoöperatie uitnodigen om zonnepanelen op uw dak te leggen. Hiermee investeert u in een duurzame omgeving en in de relatie met omwonenden die aan het project deelnemen. Vraag een lijst van Haagse energiecoöperaties op in een e-mail aan: haagsedaken@gmail.com.

Heeft uw dak onvoldoende draagkracht voor zonnepanelen? Bij het verstevigen van uw dak kunt u gebruik maken van de subsidie Zonnig Zuid-Holland.

Check of u een vergunning nodig heeft

Wilt u zonnepanelen installeren op uw dak? Dat kan in de meeste gevallen zonder vergunning. Doe voor de zekerheid altijd een check. Soms is een vergunning namelijk wel verplicht. Meestal omdat er sprake is van een beschermd stadgezicht of monument. Ook dan is er veel mogelijk.

Gebruik de online Zonnewijzer om meteen te zien of uw pand een beschermde status heeft. En of daarom een vergunning verplicht is. Blijkt dat voor uw dak(vlak) een vergunning nodig is? Dan vraagt u deze direct in de Zonnewijzer via het landelijke Omgevingsloket aan. Ook krijgt u advies en tips waar u bij de aanvraag van een vergunning op moet letten.

Wilt u een groen dak aanleggen? Houdt u aan de bouwregels. Als er een bouwkundige aanpassing nodig is, moet u een omgevingsvergunning aanvragen. Daarnaast heeft u ook een vergunning nodig als het pand een monument of beschermd stadsgezicht is en het groene dak vanaf de straat te zien is.

Heeft u nog vragen? De afdeling Vergunningen en Toezicht van de gemeente heeft een gratis spreekuur. Tijdens dit spreekuur kunt u vragen stellen. Maak een afspraak via telefoonnummer 14070.

Hoe betaalt u het?

Voor de aanleg van zonnepanelen en groene daken bestaan subsidies en steunmaatregelen. Bekijk hiervoor de pagina subsidies voor ondernemers.

Bij de aanschaf en installatie van zonnepanelen kunt u bovendien de btw terugvragen bij de Belastingdienst.

Inspiratie