Nieuws

Hoe verzorg ik mijn groene dak bij langdurige droogte?

Door de aanhoudende hitte en droogte snakken bomen en planten naar water. Maar hoe zit dat met een groen dak? Volgens Rosanne Nieuwesteeg van Rooftop Revolution zijn groene daken goed bestand tegen lange hete zomers. ‘Alleen in het eerste jaar na de aanleg van een dak met sedum is het verstandig om extra water te geven.’

Een dak met sedum

Groene daken kunnen goed tegen aanhoudende droogte, vertelt Rosanne. ‘Bij lange hete zomers kun je een sedumdak het eerste jaar na aanleg wat extra water geven, maar zet het dak niet onder water. Sproei liever wat vaker met kortere sproeitijden. Dat zorgt ervoor dat het groen het water beter opneemt. Probeer uiteraard zo veel mogelijk regenwater te gebruiken.’ Als het dak volledig volgroeid is, is extra water geven niet per se nodig. Het sedum kan misschien wat geler, roder of bruiner worden, maar zodra het weer natter wordt zal het weer groeien en bloeien.

Andere begroeiing

Een dak met grassen, bloemen en kruiden is aantrekkelijk voor bijen, vlinders en andere insecten. Deze begroeiing heeft wel meer water nodig dan een sedumdak. Zet de sproeier in droge periodes daarom een paar avonden per week aan.

Automatisch bewateren

Wilt u zich geen zorgen maken over tekort water op uw dak? Kies dan voor een beregeningssysteem of een watertimer. U kiest zelf wanneer het dak water krijgt en heeft er geen omkijken meer naar. Bewateren met leidingwater is in tijden van droogte niet echt duurzaam. Rosanne: ‘Een koppeling met een regenton lost dit probleem op. Regenwater is ook het meest gezond voor de planten!’

Kijk of u subsidie kunt krijgen

Heeft u nog geen groen dak op uw huis, garage of schuurtje? Kijk of u voor de aanleg van een groen dak subsidie kunt krijgen. De gemeente heeft een Subsidie klimaatadaptatie. Via de regeling kunt u subsidie krijgen voor een groen dak, een regenton, het afkoppelen van de regenpijp en het vervangen van tuintegels door planten. Let op: de subsidieregeling geldt niet in alle wijken.

Tip: het najaar is de perfecte tijd voor de aanleg van een groen dak. Dan is de kans het grootst dat het groen goed groeit zonder dat er extra water nodig is.

Ook interessant