Nieuws

Stroomnet bijna vol in delen van Den Haag

In bijna het hele land zit het elektriciteitsnet propvol. Ook in delen van Den Haag is dat nu het geval. Voor huishoudens en kleine bedrijven heeft dit geen gevolgen. Maar nieuwe grootverbruikers, komen bij Stedin op een wachtlijst.

Bij de elektriciteitscentrale aan het De Constant Rebecqueplein wordt de komende jaren hard gewerkt aan de uitbreiding van het stroomnet.

Bij de elektriciteitscentrale aan het De Constant Rebecqueplein werkt Stedin hard aan de uitbreiding van het elektriciteitsnet.

Wachtlijst voor grootverbruikers

De vraag naar elektriciteit neemt enorm toe. Volgens netbeheerder Stedin is in stadsdeel Scheveningen en in een deel van het centrum nu de grens bereikt van wat het elektriciteitsnet aankan. Om de energievoorziening betrouwbaar te houden moet netbeheerder Stedin maatregelen nemen. Dat heeft gevolgen voor grootverbruikers van elektriciteit in deze gebieden. Zij komen bij een aanvraag voor een nieuwe aansluiting of een uitbreiding van een bestaande aansluiting op een wachtlijst voor de levering van elektriciteit.

Geen gevolgen voor huizen en kleinbedrijf

Voor huishoudens en kleine bedrijven in deze delen van de stad verandert er niets. Zij kunnen nog steeds een nieuwe aansluiting op het stroomnet krijgen. Ook als ze vanwege de overstap naar elektrisch koken of een warmtepomp een zwaardere aansluiting nodig hebben, dan kan dat gewoon. Ook nieuwbouwwoningen kunnen nog steeds een aansluiting krijgen.

Warmtepompen en laadpalen

Het gebruik van elektriciteit is enorm toegenomen. Dit komt door de economische groei en de woningbouw, maar ook door de gascrisis en de wens om minder CO2 uit te storen. Hierdoor gebruiken we minder gas en meer elektrische apparaten zoals warmtepompen, laadpalen, inductie kookplaten en zonnepanelen. Netbeheerders Stedin en Tennet investeren flink in het elektriciteitsnet. De verwachting is dat de uitbreiding van het net uiterlijk in 2033 klaar is.

Meer informatie

Zie ook: Netcongestie voor grootverbruikers in delen van Den Haag – Ondernemersportaal Den Haag

Veelgestelde vragen

  • Stedin heeft netcongestie aangekondigd voor delen van Den Haag. Wat betekent dat precies?

    Dit betekent dat de vraag naar transportcapaciteit groter is dan het elektriciteitsnet aankan. Stedin heeft daarom op 20 december 2023 voor dit gebied een vooraankondiging voor congestie op afname (verbruik) gedaan bij de Autoriteit Consument en Markt (ACM). Stedin start ook een onderzoek naar congestiemanagement.

    De vooraankondiging van congestie betekent dat Stedin grootverbruikklanten met een nieuwe aanvraag voor transportvermogen >3x80A wel een aansluiting kan geven, maar dat zij op een wachtlijst komen voor de levering van elektriciteit. Ook bestaande klanten die meer vermogen nodig hebben dan hun aansluiting toelaat, komen op de wachtlijst. Dit duurt in ieder geval tot het onderzoek naar congestiemanagement is afgerond. Als er flexibele oplossingen zijn waardoor er capaciteit vrijkomt, kunnen zij mogelijk worden geholpen. Anders duurt het tot de netversterking gereed is. Dat is naar verwachting in 2033.

  • Hoe wordt de netcongestie opgelost?

    Om de krapte op te lossen investeren Stedin (lokale lage- en middenspanningsnetwerk) en Tennet (hoogspanningsnetwerk) in het elektriciteitsnet. De verwachting is dat de uitbreiding van het net uiterlijk in 2033 klaar is.

    Tennet moet het hoogspanningsnet uitbreiden. Er moeten een hoogspanningsstation en een extra transformator worden gebouwd. Daarnaast moeten er vele kilometers ondergrondse hoogspanningskabels door de stad worden aangelegd.

    Stedin werkt op dit moment al aan de vernieuwing van het bestaande station op het De Constant Rebecqueplein. De werkzaamheden duren naar verwachting tot 2033 en hebben veel impact op de stad waar de (ondergrondse) ruimte schaars is.  De totale investering van Tennet en Stedin samen gaat richting 100 miljoen euro.

  • Heeft het volle stroomnet gevolgen voor de teruglevering van elektriciteit?

    Nee, op dit moment zijn er nog geen beperkingen voor het terugleveren van elektriciteit.

  • Kan ik als kleinverbruiker nog een zwaardere aansluiting aanvragen?

    Kleinverbruikers (huishoudens en kleine bedrijven) kunnen nog steeds aansluitingen krijgen of een bestaande aansluiting verzwaren.

    Voor een warmtepomp, een laadpaal voor een elektrische auto, inductie koken of zonnepanelen is een aansluiting tot en met 3 x 80 ampère overigens voldoende.