Nieuws

Den Haag plaatst eerste stadsbatterij

Den Haag heeft sinds kort een joekel van een ‘stadsbatterij’. De batterij staat in een glazen huisje vlak bij het centraal station. Voorbijgangers die over de Turfmarkt naar het station lopen, zien hem aan hun rechterzijde, in de onderdoorgang van Rijnstraat 8.

Met deze eerste stadsbatterij doet Den Haag ervaring op met energieopslag. In de toekomst komen er meer batterijen, om het volle elektriciteitsnetwerk te ontlasten.

Met deze eerste stadsbatterij doet Den Haag ervaring op met energieopslag. In de toekomst komen er meer batterijen in de stad.

Energietransitie

De Stadsbatterij laat zien dat het menens is met de energietransitie. Aardgas heeft zijn langste tijd gehad. Steeds meer gebouwen en huizen in Den Haag krijgen hun warmte op andere manieren. Bijvoorbeeld met technieken die gebruikmaken van elektriciteit, die is opgewekt door zonnepanelen en windmolens. De opslag van elektriciteit in batterijen voorkomt dat het elektriciteitsnet overbelast raakt.

Energie van zon en wind

De Stadsbatterij kan 500 kilowattuur aan energie opslaan. Genoeg om 200 werkplekken een week lang van stroom te voorzien. De batterij staat in de onderdoorgang van Rijnstraat 8, het adres van verschillende overheidskantoren. De batterij krijgt energie van de zonnepanelen op het dak van het gebouw én van het landelijke elektriciteitsnet, op momenten dat er een overschot is aan wind- en zonne-energie.

De Stadsbatterij kan:

  • pieken opvangen in het gebruik van elektriciteit;
  • het elektriciteitsnetwerk ontlasten;
  • elektriciteit opladen als het ruim voorhanden, dus goedkoop, is;
  • zonnestroom opslaan voor later gebruik;
  • in de toekomst: energie leveren aan andere gebouwen.
Feestelijke opening van de batterij door onder andere staatssecretaris Vivianne Heijen (2e van links) en wethouder Arjen Kapteijns (3e van links).

De ingebruikname van de stadsbatterij werd op 24 oktober gevierd door onder andere staatssecretaris Vivianne Heijen (2e van links) en wethouder Arjen Kapteijns (3e van links).

Duurzame stadswarmte

24 oktober was ook de dag waarop diverse organisaties hun handtekening zetten onder de belofte om de stadsverwarming in Den Haag te verduurzamen. De volgende partijen ondertekenden dit ‘warmteconvenant’: het Rijksvastgoedbedrijf, provincie Zuid-Holland, BAM, Unie van Waterschappen, Nationale Politie, Haaglanden Medisch Centrum en Eneco.

Energierijk Den Haag

De stadsbatterij en het warmteconvenant zijn onderdeel van het programma Energierijk Den Haag (ERDH). Dit is een samenwerking van het Rijk, de provincie Zuid-Holland, de gemeente Den Haag en diverse (semi-)publieke en private partners. ERDH wil overheidsgebouwen in het centrum van Den Haag verduurzamen, kennis delen en zorgen dat overheidsgebouwen in 2040 energieneutraal zijn.

Meer informatie over de energietransitie