Nieuws

'Een gewoon zwart dak is niet meer vanzelfsprekend'

Als het aan de gemeente ligt, zien we op steeds meer daken zonnepanelen en planten. Ook op grote daken van bijvoorbeeld kerken en moskeeën. Voor de beheerders van de gebouwen is het soms een hele klus om dit goed voor te bereiden. Maar die kunnen rekenen op hulp van de gemeente.  

Kacem Ziani vertelt over de verduurzaming van moskee El Annour, tijdens een bijeenkomst van Uit je Dak.

Kacem Ziani vertelt tijdens een bijeenkomst van Uit je Dak over de verduurzaming van moskee El Annour .

Klimaatverandering

Door klimaatverandering krijgen we vaker last van harde buien en hete zomers. De stad moet zich hierop voorbereiden – en dat kan gelukkig ook. Op de Haagse daken bijvoorbeeld is volop ruimte voor planten. Die kunnen water vasthouden en bij zware buien overstromingen voorkomen. Op hete dagen zorgen ze voor koelte. En dat is weer goed voor onze zonnepanelen. Die doen het namelijk beter als het niet zo heet is op het dak.

Uit je Dak

Iedereen in de stad kan op het dak aan de slag, was de boodschap van Uit je Dak. De gemeente organiseerde dit evenement van 3 tot en met 22 oktober. Tijdens Uit je Dak vonden allerlei activiteiten en inspirerende ontmoetingen plaats. Onder meer tussen eigenaren van grote gebouwen in de stad.

Een hele klus

‘Eigenaren en beheerders van grote gebouwen willen graag bijdragen aan een fijne stad’, merkt projectleider Pamela Logjes van de gemeente. ‘Maar het is niet eenvoudig om bijvoorbeeld op het dak van een kerk of moskee zonnepanelen of groen aan te leggen. Vooral de voorbereiding is een hele klus.’ De gemeente gaat hen hierbij helpen.

Onderzoek en subsidies

Samen met de beheerders van gebedshuizen gaat de gemeente proefprojecten opzetten en kijken welke hulp nodig is. De gemeente helpt bijvoorbeeld bij het onderzoeken van het dak, want dat moet sterk genoeg zijn, en bij de aanvraag van subsidies. Ook kan de gemeente het bestuur van gebedshuizen begeleiden bij vergaderingen en het nemen van besluiten. Logjes: ‘Zo leren we wat nodig is en kunnen we ook andere gebedshuizen helpen’.

Logjes: ‘Tijdens Uit je Dak hebben we onze plannen goed aan beheerders van gebouwen kunnen uitleggen. Hierdoor is een gewoon zwart dak met grint niet langer vanzelfsprekend. Beheerders denken nu ook aan andere dakbedekking, zoals bloeiende planten.’

Meer informatie