Nieuws

Wethouder Kapteijns trapt Uit je Dak af op V&D-dak

Bijzondere tours, workshops, een dakmarkt en nog veel meer: in oktober kun je tijdens Uit je Dak letterlijk het dak op. Op 3 oktober gaf wethouder Arjen Kapteijns het startschot voor het evenement op het dak van de voormalige V&D aan de Grote Marktstraat.

Wethouder Kapteijns met stadsdichter Chelsy Valentina Jonge en het Uit je Dak team. Sarah Vehmeijer van CBRE Investment Management, eigenaar van het voormalige V&D-gebouw.

Wethouder Kapteijns (tweede van rechts) met stadsdichter Chelsy Valentina Jonge (links) , het Uit je Dak-team en Sarah Vehmeijer van pandeigenaar CBRE Investment Management (rechts).

Kilometers dak

‘Met Uit je Dak laten we zien dat de Haagse daken, met bij elkaar een oppervlakte van zo’n 17 vierkante kilometer, heel veel potentie hebben’, vertelt Arjen Kapteijns, wethouder Duurzaamheid, Energietransitie, Klimaatadaptatie en Buitenruimte.

De gemeente organiseert de eerste editie van Uit je Dak en werkt hiervoor samen met allerlei partijen in de stad. Drie weken lang is er in oktober een programma voor inwoners én bedrijven. Zo zijn er optredens op bekende Haagse daken en worden ontmoetingen georganiseerd tussen bedrijven en organisaties. De toegang is gratis. Bekijk het hele programma op de website Uitjedak.nl.

Plannen voor de Grote Marktstraat

In de Haagse binnenstad moet de komende jaren veel gebeuren. Er moet meer groen komen en fijnere ontmoetingsplekken. Ook is ruimte nodig om veranderingen in het klimaat, zoals zware buien en extreme hitte, beter op te vangen. Zeker in de drukke binnenstad is de ruimte schaars. Daarom wordt steeds vaker naar het dak gekeken. Daar is ruimte in overvloed.

De gemeente maakt momenteel samen met enkele eigenaren van grote gebouwen, waaronder ASR Real Estate, Fimek Estate, Universiteit Leiden en Haag Wonen, plannen voor de daken aan de Grote Marktstraat. Denk aan de aanleg van zonnepanelen, planten of een dakterras.

Stadsdichter Chelsy Valentina Jonge droeg bij de aftrap enkele gedichten voor bij een wijds uitzicht over de stad.

Stadsdichter Chelsy Valentina Jonge droeg gedichten voor bij een wijds uitzicht over de stad.

Ontspannen op het dak

Het dak van het vroegere V&D-gebouw krijgt een terras, zonnepanelen en groen. Het groen zorgt voor de opvang van regenwater en verkoeling. De nieuwe gebruikers van het gebouw zijn studenten en docenten van onder meer de Universiteit Leiden. Zij kunnen straks lekker op het dakterras ontspannen.

De renovatie van het pand is voor de eigenaar CBRE Investment Management het moment om het gebouw duurzamer te maken, legt Dennis Glazemaker namens de gebouweigenaar uit. De gebouweigenaar heeft dezelfde ambities als de gemeente: hittestress beperken, piekregens opvangen en een aantrekkelijke binnenstad. Lees het hele interview met Dennis Glazemaker.

Neem voor meer informatie over de projecten rond de Grote Marktstraat contact op met Abel Malschaert van de gemeente door een e-mail te sturen naar: haagsedaken@denhaag.nl.

Of kom op 6 oktober naar de bijeenkomst ‘Zon en groen op daken winkelstraten, doe mee!’ Zie voor meer informatie Uitjedak.nl.