Nieuws

Steeds meer zonnepanelen op gemeentepanden

De gemeente legde de afgelopen jaren al 4.500 zonnepanelen op de eigen gebouwen in de stad. En het tempo gaat omhoog: binnen één tot twee jaar komen er nog eens 3.000 bij.

De gemeente bezit verspreid door de hele stad zo’n 750 panden. Samen zijn de gebouwen goed voor 1 vierkante kilometer dak. De afgelopen jaren heeft de gemeente al 4.500 panelen geplaatst. Het is de bedoeling dat er in dit en volgend jaar zo’n 3.000 panelen bijkomen. Dat is een verdubbeling van de snelheid in vergelijking met voorgaande jaren.

Werkgelegenheid en energieopwekking

Van alle gemeentelijke gebouwen heeft het pand aan de Kerketuinenweg 24 de meeste door de gemeente zelfgeplaatste zonnepanelen. Dat dak in stadsdeel Escamp telt in totaal 2.429 panelen. In het gebouw zelf worden frames voor de panelen gemaakt door mensen van Den Haag Werkt. Twee nuttige dingen gaan zo mooi samen: werkgelegenheid voor mensen die niet makkelijk een baan vinden én schone energieopwekking.

Tempo gaat omhoog

‘Ons tempo gaat dus flink omhoog. Maar overal zomaar panelen plaatsen, dat kan niet’, legt adviseur energie en duurzaamheid David Bloem van de gemeente Den Haag uit. Bloem verzorgt de beoordeling van alle gemeentedaken. Zo moeten de daken de panelen wel kunnen dragen en het dak moet op de zon liggen. Ook laat hij onderzoeken hoeveel panelen op het dak passen.

Onderhoud, isoleren en groen dak

De staat van het dak wordt ook bekeken. Is er onderhoud nodig, dan moet dat eerst worden opgepakt. Pas daarna worden de zonnepanelen geplaatst. Bloem: ‘Moet het dak worden vervangen, dan isoleren we het vaak ook meteen.’ Als dat mogelijk is, worden op gemeentedaken ook bloeiende planten gezet.

Zonnepanelen en een groen dak

Het dak zorgt niet alleen voor duurzame energie maar ook voor verkoeling en een plek voor vogels en insecten.

In overleg met eigenaren

Bloem bekijkt ook of er sprake is van een monument of beschermd stadsgezicht. Dan is een vergunning voor de plaatsing van zonnepanelen vereist. Een voorwaarde is dat het dakgebruik niet in strijd is met de uitstraling van de stad. Bij sommige gebouwen is de gemeente niet de enige eigenaar. In zo’n geval moet met de andere eigenaren worden overlegd of er zonnepanelen op het dak kunnen worden geplaatst.

Het ideale dak

Het ideale dak om panelen op te plaatsen is volgens Bloem plat, groot, stevig genoeg en vangt veel zon. Soms zien mensen een dak van een gemeentelijk pand dat niet helemaal vol ligt met panelen. ‘Had je de rest ook niet kunnen volleggen?’, hoort Bloem dan. ‘Dat zijn dan meestal daken die maar gedeeltelijk geschikt zijn’, legt hij uit. ‘Van de delen die we niet benutten, is bijvoorbeeld de constructie onvoldoende sterk.’

Energiecoöperaties

Bloem legt uit dat de gemeente niet altijd zelf de panelen betaalt die op gemeentelijke daken liggen. Dat kan bijvoorbeeld ook een energiecoöperatie zijn van omwonenden. Dan profiteert niet de gemeente van de zelf opgewekte stroom, maar de Hagenaren die geld in de coöperatie hebben gestoken. Coöperaties zijn meestal eigendom van bewoners die zelf geen geschikt dak hebben of een woning huren.

Kennis en ervaring delen

Zowel met de aanleg van zonnepanelen als groene daken, waarbij planten op de daken worden geplaatst, leert de gemeente elke keer bij. Denk aan de dakconstructies, leveranciers, samenwerking met de buurt, onderhoud. Want een dak in gebruik nemen is niet eenvoudig. De gemeente deelt deze kennis en ervaring graag met anderen. Bloem: ‘We snappen als ‘groot dakbezitter’ goed wat er allemaal bij komt kijken en dat het niet makkelijk is. Van de lessen die wij leren van dakprojecten uit het verleden kunnen we niet alleen zelf leren. We kunnen ook andere dakeigenaren helpen’.

Ook interessant