Nieuws

Nieuwe oplossing maakt aansluiting op een warmtenet makkelijker voor bewoner

Een bewoond huis tegen lage kosten en zonder veel gedoe aansluiten op een warmtenet. Kan dat? De gemeente schreef hiervoor een prijsvraag uit, die werd gewonnen door KZ in Zwolle. Het bedrijf bedacht een slim systeem dat de energietransitie een mooie duw kan geven.

Arno van Heerde van de gemeente en Paul Zandbelt van KZ bij het demonstratiemodel in de Goudsbloemlaan.

Arno van Heerde van de gemeente en Paul Zandbelt van KZ bij het demonstratiemodel in de Goudsbloemlaan.

Hele verbouwing

Warmtenetten zijn in veel stadswijken de beste manier om huizen van het aardgas af te halen. Ook in Den Haag. Maar in sommige woningen kan aansluiten op een warmtenet een hele verbouwing geven. Bijvoorbeeld omdat de meterkast te klein is voor de warmte-afleverset. Of omdat het leidingwerk in de woning niet past bij een warmtenet. Dat zou huiseigenaren kunnen afschrikken, zegt Arno van Heerde, senior beleidsmedewerker energietransitie bij de gemeente Den Haag. ‘Als het teveel gedoe geeft en te duur is, dan ligt er straks misschien een mooi warmtenet in de straat, maar kiest de huiseigenaar toch voor een andere oplossing.’

Formaat schoenendoos

KZ bedacht een slimme oplossing voor woningen die niet goed volgens de standaardmethode zijn aan te sluiten op een warmtenet. Het briljante van deze oplossing zit hem in twee dingen. Allereerst maakt het systeem gebruik van het bestaande gasleidingwerk in de woning. Verder is de afleverset in tweeën gedeeld. De eerste helft heeft nu het formaat van een schoenendoos en past daardoor makkelijk in de meterkast. Bijvoorbeeld op de plek waar eerst de gasmeter zat. Het andere deel komt op de plek waar eerst de cv-ketel hing. Van Heerde: ‘Op deze manier kan je een woning in één dag van het gas afhalen en aansluiten op een warmtenet. De bewoners hoeven niet te verhuizen vanwege een grote renovatie, en kunnen er gewoon blijven wonen.’

Nieuwsgierig? Er staat een demonstratiemodel in het Hou van je huis-informatiepunt van de gemeente op Goudsbloemlaan 82. Of bekijk dit filmpje:

Prijsvraag van de gemeente

Met deze oplossing won KZ Meet- en Regelapparatuur een prijsvraag van de gemeente in het kader van de Startup in Residence Intergov. Dit is een programma waarin bedrijven en overheden samenwerken aan nieuwe oplossingen voor maatschappelijke uitdagingen. In deze prijsvraag vroeg de gemeente om oplossingen die de aansluiting van huizen op bestaande warmtenetten aantrekkelijker, goedkoper en efficiënter maken.