Nieuws

Eerste burgerberaad succesvol afgerond

Op 1 mei 2022 ging het eerste burgerberaad van Den Haag van start in het Statenkwartier. Onderwerp: de klimaatverandering. Na vier avonden praten en discussiëren volgde op de laatste avond (28 juni), een stemming over de adviezen aan de gemeenteraad.

De zaal van het monumentale Couvéehuis kleurde rood-groen door de stembiljetten die in de lucht werden gehouden. Overheersten de groene biljetten (75% of meer), dan was een advies aangenomen. Na een lange vergaderavond bij mediterrane temperaturen gingen ruim 40 keer de biljetten omhoog. Uiteindelijk kregen 23 adviezen een ‘ja’.

Deelnemers aan het burgerberaad houden de stembiljetten in groen of rood omhoog.

Deelnemers aan het burgerberaad houden de stembiljetten in groen of rood omhoog.

Advies aan de gemeenteraad

De adviezen worden in een document samengebracht en aan de gemeenteraad aangeboden. De gemeenteraad beslist vervolgens wat er met de adviezen gedaan moet worden en hoe het (nieuwe) college ermee aan de slag zou moeten gaan.

De slotavond werd feestelijk afgesloten want er was iets moois om op te proosten: het allereerste burgerberaad van Den Haag is succesvol afgerond. Ook zijn er positieve geluiden te horen rondom de burgerberaden. Twee deelnemers vertellen over hun ervaring.

‘Hier wordt je mening gevraagd’

Willem was blij met de brief waarin stond dat hij was ingeloot. Hij vindt het goed dat bewoners betrokken worden bij de besluitvorming. ‘Hier wordt je mening gevraagd terwijl je bij de uitbreiding van Madurodam alleen nog maar kan protesteren.’ Ook over de samenstelling van de groep is hij enthousiast. ‘Er zijn niet alleen rijke artsen en expats, er zitten ook huurders aan tafel.’

De achttienjarige scholier Giulia woont nog thuis. Ze hoeft zich nog niet druk te maken om zonnepanelen of dakisolatie maar meldde zich toch aan. ‘We krijgen niet vaak de kans om de gemeente advies te geven. En ik vind dat er meer gepraat moet worden over klimaat, want ik vind het heel belangrijk’, zegt ze.

Bekijk het filmpje van het interview met Giulia en Willem:

Ook interessant

Burgerberaad – Duurzame stad Den Haag.