Nieuws

Hergebruik afvalwater voor verwarming van sociale huurwoning

In de Monstersestraat in Den Haag heeft woningcorporatie Arcade een bijzondere sociale huurwoning opgeleverd. Bijzonder, want dit appartement wordt voor 40 procent verwarmd met warmte uit afvalwater.

Ronald Rouwendaal overhandigt symbolisch de sleutel van de woning aan wethouder Liesbeth van Tongeren. (foto: Studio Vlekke)

Ronald Rouwendaal, portefeuillemanager bij Arcade, vertelt trots over het systeem: “In de kruipruimte van het appartement is een zogenaamde HeatCycle geplaatst. Dit is een installatie die warmte uit afvalwater haalt.” We spoelen dagelijks liters warm water door de afvoer tijdens het douchen en het gebruik van de wasmachine en de vaatwasser. Met dit systeem wordt veertig procent van deze warmte opnieuw gebruikt voor warm tapwater en de verwarming.

Een inspirerend voorbeeld

Wethouder Duurzaamheid, Milieu en Energietransitie, Liesbeth van Tongeren is enthousiast: ‘Heel goed om te zien dat warmte die anders verloren gaat gedeeltelijk opnieuw wordt gebruikt. Naast de wens om huishoudens steeds duurzamer in te richten is het nu door de oorlog in Oekraïne nog noodzakelijker geworden om zo min mogelijk energie te verspillen. Hier blijkt dat we ook op kleine schaal een verschil kunnen maken; een inspirerend voorbeeld!’

Duurzame keuzes

Om de toekomstige bewoners te helpen duurzame keuzes te maken, heeft Arcade alvast een regenton in de tuin geplaatst.