Bewoners Heiloostraat leren koken op inductie

Om bewoners bekend te maken met koken op inductie organiseert de gemeente samen met Vestia kookworkshops. Sander Steijnis van Kookers.nl geeft deze workshops en afgelopen vrijdag nam hij een groepje bewoners uit het appartementencomplex aan de Heiloostraat mee in de wondere wereld van het inductiekoken. In de Heiloostraat wordt binnenkort de 100ste gerenoveerde woning opgeleverd en daar hoort elektrisch koken ook bij. Een workshop komt dus goed van pas. De deelnemers kookten dit keer ‘Lekker Hollands’.

Met ingrediënten van het seizoen, zoals stoofvlees en rode kool, gingen de deelnemers aan de slag. Sander: ‘De deelnemers waren heel nieuwsgierig en hadden gelijk al veel vragen. Die zijn het beste te beantwoorden door ze het zelf te laten doen. Elektrisch koken moet je ervaren en voelen. Eerst heb ik uitgelegd hoe de verschillende kookstanden werken. We zien geregeld dat mensen hun inductieplaat direct op maximaal zetten en dan verbrandt alles helaas heel snel. Ik vraag ze dan als grapje of ze in de auto ook plankgas van de parkeerplaats af rijden. Toen ze eenmaal de kookstanden onder de knie hadden, kregen ze echt plezier in het koken en ging het ze al een stuk gemakkelijker af.’

Nieuwe manier van koken
Pompoensoep, andijviestamppot en speklapjes bakken; toch handig als je weet hoe je de gerechten op inductie kunt bereiden. ‘Dat klopt’, zegt Sander. ‘Het is toch een nieuwe manier van koken en dat kan – naast een renovatie – soms ook heel ingrijpend zijn. Zo was er een mevrouw die haar nieuwe kookplaat in haar pas gerenoveerde huis nog niet durfde te gebruiken en sindsdien aten zij en haar man iedere avond brood. Ik had zo met die mevrouw te doen. Maar na een korte instructie stond ze al stamppot te maken en stoofpeertjes in een andere pan. Met een schuin oog hield ze ook nog haar buurman en zijn speklapjes in de gaten. ‘Draai nou om buurman!’, hoor ik haar nog zeggen. Ze had de smaak ineens helemaal te pakken. Daar doe je het toch voor. En dit is maar één verhaal van iemand die helemaal ‘om’ is; de deelnemers zijn vaak zo enthousiast.’

In zo’n 5000 Haagse woningen wordt nog gas gebruikt om op te koken. De gemeente en netbeheerder Stedin onderzoeken hoe deze woningen kunnen overstappen op elektrisch koken met inductie- of keramische kookplaten. Inductiekoken is energiezuinig, veilig en snel. 8 huizenblokken in de Medemblikstraat, de Heiloostraat en Hoogkarspelstraat in Escamp zijn als eerste aan de beurt. Woningcorporatie Vestia is daar momenteel bezig met de verduurzaming van deze woningen. De bewoners kunnen deelnemen aan een workshop ‘koken op inductie’.