7 december: energie besparen voor jongeren
Huur je een woning in Den Haag en ben je onder de 35 jaar? Kom dan op 7 december naar Grand Café Utopie en leer hoe je met eenvoudige maatregelen energie kunt besparen en je energierekening kunt verlagen.
Huur je een woning in Den Haag en ben je onder de 35 jaar? Kom dan op 7 december naar Grand Café Utopie en leer hoe je met eenvoudige maatregelen energie kunt besparen en je energierekening kunt verlagen.
Duurzaam wonen loont. Maar welke stappen kunt u zetten en wat past bij uw woning? Ga op 25 november gluren bij buren die hun huis al energiezuinig maakten. Dubbelglas, warmtepomp, vloerisolatie of volledig elektrisch? Kom kijken en stel uw vragen.
Heeft u enkelglas? Doe dan mee aan deze actie en begin met energie besparen! Meld u aan en haal op 10 november een pakketje op met gratis kozijnfolie. U leert meteen hoe u het zelf aanbrengt.
Op 2 november zijn de winnaars van de Energie uit de Wijk Challenge bekend gemaakt. Zeven bewonersgroepen vielen in de prijzen met hun plan voor energie besparen en schone energie in de wijk. Ze wonnen de eretitel Haagse Energie Topper én een mooie subsidie.
Den Haag heeft sinds kort een joekel van een 'stadsbatterij'. De batterij staat in een glazen huisje vlak bij het centraal station. Voorbijgangers die over de Turfmarkt naar het station lopen, zien hem aan hun rechterzijde, in de onderdoorgang van Rijnstraat 8.
Als het aan de gemeente ligt, zien we op steeds meer daken zonnepanelen en planten. Ook op grote daken van bijvoorbeeld kerken en moskeeën. Voor de beheerders van de gebouwen is het soms een hele klus om dit goed voor te bereiden. Maar die kunnen rekenen op hulp van de gemeente.
Bedrijfspanden op bedrijventerreinen hebben vaak grote platte daken. Op de meeste liggen nog geen zonnepanelen en groen. Toch is daar serieus geld mee te verdienen. Voor ondernemers die met het dak van hun bedrijfspand aan de slag willen biedt de gemeente hulp.
Van 30 oktober tot en met 5 november is de Haagse Klimaatweek. In deze week is er van alles te doen in de stad. Er zijn leuke en leerzame activiteiten voor jong en oud. Bekijk het programma en doe mee. Samen maken we Den Haag duurzamer!
Bijzondere tours, workshops, een dakmarkt en nog veel meer: in oktober kun je tijdens Uit je Dak letterlijk het dak op. Op 3 oktober gaf wethouder Arjen Kapteijns het startschot voor het evenement op het dak van het gebouw waar vroeger de V&D in zat, aan de Grote Marktstraat.
De komende winter energie besparen? Kom dan op 10 oktober naar de Energiemarkt op de Leyweg voor inspiratie en handige tips!
De nieuwe woonwijk in de Binckhorst krijgt geen aardgasnet maar een duurzaam warmtesysteem. Bewoners maken straks gebruik van warmte en koude uit water en van bodemenergie. De combinatie Heijmans-Essent gaat het energiesysteem aanleggen.
Energie en geld besparen én meedoen aan leuke gratis kermisattracties? Het kan op de Klimaatkermis op 30 september tijdens het Laak Festival!
De tweede ronde van de Challlenge is van start. Heeft u samen met andere bewoners in uw wijk of straat een mooi plan voor energiebesparing, energieopslag of het opwekken van schone energie? Stuur het uiterlijk 15 oktober in en maak kans op maximaal € 50.000 subsidie.
Met infraroodpanelen kunt u bepaalde plekken in huis gericht verwarmen. Dit bespaart geld én energie. De actie is bedoeld voor iedereen in Den Haag met een koop- of huurwoning. Hagenaars met een Ooievaarspas krijgen eenmalig € 100 korting.
Wat doet Den Haag om klimaatverandering tegen te gaan? Hoe zorgen we voor minder overlast van hitte en hevige regenbuien in de stad? Hierover praten Haagse bedrijven, organisaties en de gemeente de komende tijd aan 'Haagse klimaattafels'.
In Den Haag is op 21 augustus de aanleg van WarmtelinQ van start gegaan tussen Vlaardingen en Den Haag. Deze ondergrondse pijpleiding voert restwarmte aan vanuit de haven van Rotterdam. Het is een nieuwe stap op weg naar een aardgasvrije stad!
In september starten er gratis opleidingen tot energiecoach voor huurders. Wilt u Hagenaars met een huurwoning helpen om energie te besparen? Volg de cursus en u kunt na 3 bijeenkomsten op pad.
Wilt u besparen op de energierekening? Of aan de slag met het verduurzamen van uw woning? Wacht dan niet tot het winter is en maak nu een afspraak met een energiecoach. De coach geeft tips, denkt mee over kosten en helpt bij het aanvragen van offertes.
De eerste winnaars van de Energie uit de Wijk Challenge 2023-2024 zijn bekend. Drie projecten wonnen een subsidiebedrag en de eretitel Haagse Energie Topper 2023. In september start de tweede ronde van de wedstrijd.
De gemeente legde de afgelopen jaren al 4.500 zonnepanelen op de eigen gebouwen in de stad. En het tempo gaat omhoog: in dit en volgend jaar komen er nog eens 3.000 bij.
Sinds zaterdag 17 juni heeft ook Mariahoeve een Hou van je Huis-informatiepunt. Er zijn al drie andere locaties in Den Haag. Inwoners kunnen hier terecht met al hun vragen over duurzaam woningonderhoud en het verbeteren van hun woning. Het informatiepunt in Mariahoeve is gespecialiseerd in informatie voor VvE's.
De stad gaat buurt voor buurt over op schone energie. Dit betekent dat we straks geen aardgas meer gebruiken voor de verwarming, het warme water en het koken. Nieuwsgierig naar de plannen voor uw buurt? Bekijk ze met de nieuwe adreszoeker!
De gemeente sprak op 21 april met inwoners, ondernemers en leden van diverse organisaties over de kansen van een duurzaam Den Haag dat in 2030 klimaatneutraal is. Er is veel werk te doen, dat kunnen we alleen samen voor elkaar krijgen.
De aikidoschool aan de Mient 266 kreeg een schitterend zonnedak dankzij 116 buurtbewoners en energiecoöperatie Sterk op Stroom. 'Zo'n project als dit is in elke wijk en voor iedere portemonnee haalbaar', zegt Stefano (21), een van de deelnemers die ervoor zorgden dat het zonnedak er is gekomen.
Heeft u een groen (en geel) hart? En denkt u graag mee over de duurzame plannen voor de stad? Kom dan op 21 april naar Brouwerij De Prael voor de bijeenkomst ‘Samenwerken aan een duurzame toekomst voor Den Haag!'. Ontmoet de wethouder Duurzaamheid en praat mee over zijn groene actieplannen.
Hou van je Huis heeft een nieuw informatiepunt geopend in winkelcentrum Leyweg. De adviseurs van de gemeente staan hier klaar om antwoord te geven op al uw vragen over energiezuinig wonen en duurzaam woningonderhoud. Door de hoge energieprijzen is hier veel behoefte aan.
Sinds 1 januari moeten grote kantoorpanden minimaal energielabel C hebben. Deze verplichting staat in het Bouwbesluit. Heeft u een kantoorpand dat nog niet aan de eisen voldoet? Bekijk het stappenplan en breng uw kantoor in 4 stappen naar energielabel C.
Vandaag heeft ook het burgerberaad in Laakkwartier & Spoorwijk advies uitgebracht aan de Haagse gemeenteraad. Net als het burgerberaad in Statenkwartier adviseren zij de gemeente over manieren om klimaatverandering op te vangen. Het betreft een primeur voor Den Haag. Nooit eerder vroeg de gemeente inwoners op deze manier om advies.
Bent u eigenaar van een bedrijfspand? En van plan om dit jaar uw pand te isoleren? Maak dan gebruik van de nieuwe subsidie speciaal voor isolatieglas, gevelisolatie en de isolatie van dak- en begane grondvloer van het bedrijfspand. De subsidieregeling loopt tot eind 2023.
'Pak door, ga aan de slag en wees eerlijk tegen inwoners.' Zo luidt in het kort de oproep van bewoners van het Statenkwartier aan de gemeente. Vandaag stuurden zij hun eindrapport naar de gemeenteraad met daarin 23 concrete adviezen over maatregelen om klimaatverandering in hun wijk op te vangen.
Goed nieuws voor Hagenaar die zonnepanelen willen maar opzien tegen het uitzoekwerk. Dit is een stukje makkelijker gemaakt met de Zonnewijzer. Op deze website kunt u controleren of op uw adres een vergunning nodig is. Meestal is dat niet zo, maar als dat wel zo is, helpt de Zonnewijzer bij de aanvraag.
Op donderdag 20 oktober is de slotbijeenkomst van het burgerberaad in Laakkwartier & Spoorwijk. Het belooft een spannende avond te worden: welke adviezen over duurzame maatregelen gaan door naar de gemeenteraad?
‘Groene daken zijn gelukkig goed bestand tegen droge hete zomers’, vertelt Rosanne Nieuwesteeg van Rooftop Revolution. ‘Alleen in het eerste jaar na de aanleg van een groen dak met sedum is het verstandig om extra water te geven.'
Op 1 mei 2022 ging het allereerste burgerberaad van Den Haag van start in het Statenkwartier. Onderwerp: de klimaatverandering. Na vier avonden praten is op 28 juni gestemd over de adviezen aan de gemeenteraad.
Informatie opzoeken over het energiegebruik in uw wijk? Bekijken met welke soort duurzame energie uw wijk verwarmd kan worden in de toekomst? Het kan allemaal in het vernieuwde Datalab Energietransitie.
Haagse huiseigenaren die hun woning willen verduurzamen kunnen een financieel steuntje in de rug krijgen. Als u een lening aanvraagt bij het Nationaal Warmtefonds betaalt de gemeente 1,5% van de rente.