Nieuws

Subsidie sloop dieselbussen in trek

Bij de gemeente stromen tientallen aanvragen binnen van ondernemers die hun dieselbus willen vervangen voor een elektrische. Ondernemers kunnen hiervoor tot 3.500 euro subsidie krijgen.

een elektrische bedrijfsbus in Den Haag

Bestelbussen en vrachtwagens mogen vanaf 1 januari 2025 niet meer het centrum in. Ondernemers die zich hierop voor willen bereiden, kunnen bij de gemeente een subsidie aanvragen.

Sinds de start van de subsidieregeling op 10 april kwamen al tientallen aanvragen binnen. Daarmee overtreft de belangstelling voor de regeling alle verwachtingen. De regeling loopt tot eind 2024.

Rijkssubsidie

Ondernemers kunnen ook bij het Rijk tot 5.000 euro subsidie aanvragen voor het kopen of leasen van een elektrische bedrijfsauto. Vraag deze Subsidie Emissieloze Bedrijfsauto’s aan op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

Schonere lucht

Op een doordeweekse dag rijden meer dan 20.000 bestelwagens en 1.700 vrachtwagens door het centrum. Als die elektrisch rijden, dan wordt de lucht daar een stuk schoner. Dat is het belangrijkste doel van de maatregel.

Kentekencheck

Ruim 5.000 bestelbussen van Haagse ondernemers kunnen vanaf 1 januari 2025 met hun voertuig niet meer het centrum in. Hetzelfde geldt voor een kleine 400 vrachtwagens van in Den Haag gevestigde eigenaren. De regeling heeft daarmee gevolgen voor 1 op 4 Haagse bussen en vrachtwagens.

Voertuigen kunnen in aanmerking komen voor een ontheffing. Doe de kenteken- en subsidiecheck of vraag een adviesgesprek aan op de website Logistiek070.