Wat u als huurder kunt doen

Zijn er nog geen duurzame plannen voor uw buurt? U kunt wel al voorbereidingen treffen voor wonen zonder gas. Voor huurders kan dit lastiger zijn, omdat u minder mogelijkheden heeft om zelf aan de slag te gaan met grote maatregelen in huis. Maar u kunt wél al iets doen.

  • Vraag uw woningbouwcorporatie naar de opties voor energiebesparende maatregelen als zonnepanelen of isolatie. Veel woningbouwcorporaties maken momenteel grote stappen op het gebied van de verduurzaming van hun woningen.
  • Als huurder kunt u zelf ook met een voorstel tot woningverbetering komen. Een goede eerste stap is het opstellen van een voorstel voor energiebesparende maatregelen (zoals isolatie). Voor het opstellen of beoordelen van een redelijk voorstel kunt u bijvoorbeeld ondersteuning krijgen van !WOON (in Amsterdam) of de Woonbond (in de rest van Nederland).
  • Kleine maatregelen om gas te besparen als het plaatsen van tochtstrips, radiatorfolie of dubbelglasfolie kunnen uw verbruik én energierekening omlaag brengen.
  • Neem echte groene stroom en groen (of gecompenseerd) gas.
  • Heeft u de mogelijkheid om zelf te kiezen hoe u kookt? Ga dan voor inductie.
  • Besparen op uw gasrekening. Een gemiddeld huishouden gebruikt jaarlijks 1.500 kubieke meter gas. Uitgaande van een gasprijs van € 0,66 per kubieke meter gas, levert dat een rekening op van € 990. Als u slim met energie omgaat, draagt u bij aan een beter klimaat én kunt u uw energierekening flink verlagen. Bekijk de tips van HIER .

Zonnepanelen op uw dak

Als huurder is het dak niet van u. Maar toch is het mogelijk om stroom op te wekken met zonnepanelen. Maak hierover goede afspraken met de verhuurder. Milieu Centraal helpt u met het stellen van de juiste vragen en geeft informatie waarom zonnepanelen voor u de moeite waard kunnen zijn.