Use Google to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.
Use Google to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.
Eén keer een klein bedrag betalen en elk jaar eenzelfde bedrag ontvangen. Ook bewoners met een laag inkomen kunnen nu profiteren van de opbrengst van zonnepanelen. Een primeur voor Den Haag!
Op het dak van buurtcentrum Laakhage zijn 52 zonnepanelen geïnstalleerd.
De eerste 52 zonnepanelen van de nieuwe coöperatie Energierijk Molenwijk leveren sinds 1 juni schone stroom. Ze liggen op het dak van buurtcentrum Laakhage. Daar komen deze zomer nog eens 180 panelen bij op sporthal Lipa. De coöperatie richt zich speciaal op bewoners zonder eigen vermogen of eigen dak.
Bewoners betalen eenmalig € 25,-. Verder is een lening afgesloten bij een bank en bij particulieren via crowdfunding. Met de opbrengst van de stroom lost de coöperatie de leningen af. De deelnemers krijgen vijftien jaar lang circa € 27,50 uitbetaald. Verder wordt tien procent van de opbrengst besteed aan duurzame projecten in de wijk.
Tahira Abdoella is één van de deelnemers. Waarom doet ze mee? ‘Ik ben al heel lang met het milieu bezig en probeer energiezuinig te leven. We moeten doen wat we kunnen om de aarde leefbaar te houden. Zonnepanelen zorgen voor schone energie. Daar draag ik graag aan bij. Financieel is het natuurlijk ook aantrekkelijk en zonder risico. Eerlijk gezegd heb ik zelf niet veel moeten regelen, dat heeft de coöperatie gedaan.’
Voor de meeste bewoners van Molenwijk tellen andere zorgen zwaarder dan zorgen over het klimaat. Zeker nu de prijzen zo hard stijgen. ‘Ja, maar toch kan iedereen wel iets doen voor het milieu,’ vindt Tahira. ‘Dat hoeft geen geld te kosten. Ik probeer al mijn afval te scheiden en breng overtollige medicijnen terug naar de apotheek. Voor de tuin haal ik water uit mijn regenton. GFT-afval gaat in een compostbak. Het zijn kleine dingen, maar het helpt wel. Verder ben ik hardloopcoach. We lopen lekker buiten. Ik krijg er energie van, net als van mijn zonnepanelen.’
Ook student Maurits van Laar doet mee aan het project. Hij volgt de opleiding Industrieel Product Ontwerpen. Duurzaamheid is momenteel hét grote thema in de wereld van ontwerpers en designers. ‘Daar ben ik veel mee bezig. Ook buiten de studie. Ik eet bijvoorbeeld geen vlees, zet de verwarming laag, doe alles op de fiets en hou van koud douchen. Dat laatste vooral om zelf energie te krijgen.’
‘Het is een leuk idee dat een arme student nu mede-eigenaar is van zonnepanelen. Toen ik van het project hoorde, heb ik een bericht gepost in de groepsapp van de bewoners in ons gebouw. Daar werd enthousiast op gereageerd. Ik weet dat een paar buren ook meedoen.’
Het dak van Trefpunt Laakhage in het Laakkwartier telt inmiddels 52 zonnepanelen. Studenten zijn mede-eigenaar van de zonnepanelen.
De zonnepanelen zijn een goed voorbeeld hoe in Molenwijk wordt gewerkt aan een duurzame en op termijn aardgasvrije buurt. Bewoners zetten zich hiervoor in met steun van stichting Duurzaam Den Haag.
Buurtcentrum Trefpunt Laakhage is koploper met zonnepanelen op het dak, ledverlichting en glas-, gevel en vloerisolatie. In de keuken is het gasfornuis vervangen door inductiekookplaten.
Wilt u ook meedoen aan een project van een energiecoöperatie? Stuur dan een e-mail naar haagsedaken@denhaag.nl en de gemeente brengt u in contact met een coöperatie bij u in de buurt. Wilt u meer informatie over energie besparen, isoleren, subsidies en financieringen? Neem contact op met Hou van je Huis, het informatiepunt van de gemeente Den Haag.