Haagse energiecoaches

Hoe u ook woont, iedereen kan energie besparen. Energiecoaches komen bij u thuis en geven praktische tips om meteen mee te starten. Ze geven ook advies over maatregelen als vloerisolatie of het vervangen van een oude cv-ketel.

Den Haag heeft energiecoaches. Dit zijn vrijwilligers die een opleiding hebben gevolgd over verduurzamen. De coaches wonen in de wijk en kennen er het type huizen. Zo weten ze goed welke maatregelen er nodig zijn om de energiekosten laag te houden. U kunt een gratis adviesgesprek aanvragen op de website van stichting Duurzaam Den Haag.

Energiecoaches Dick en Yonas werken in totaal verschillende wijken maar geven hetzelfde advies: ‘voorkom dat je warmte verliest.’

Dick en Yonas werken in heel verschillende wijken maar geven hetzelfde advies: ‘Voorkom dat je warmte verliest.’

Houd de warmte binnen

Dick ter Steege is energiecoach in Scheveningen en Yonas Mekasha is dat in Moerwijk. Ze komen thuis bij huurders en woningeigenaren. ‘Warmte is duur en zo moet je er ook mee omgaan’, zeggen ze. ‘Er zijn veel maatregelen om energie te besparen die geen of weinig geld kosten. De eerste winst zit in voorkomen dat je veel warmte verliest.’

Een paar tips waarmee u meteen aan de slag kunt:

  • Verwarm alleen de kamers waar u bent.
  • Houd ’s winters deuren dicht.
  • Hang dikke gordijnen voor enkel glas.
  • Zet de verwarming lager en trek een dikke trui aan.
  • Slaap met de verwarming uit en een extra deken.
  • Vervang oude koelkasten en wasmachines voor een energiezuiniger apparaat.

Tip: Heeft u een Ooievaarspas? Vraag dan een duurzame cadeaukaart aan. Daarmee krijgt u tot € 250,- euro korting op energiezuinige elektrische apparaten.

Subsidies en acties

De gemeente moedigt energie besparen aan met subsidies en acties. Het aanvragen ervan kan soms ingewikkeld zijn. Een energiecoach zet alle regelingen voor u op een rijtje en helpt bij het aanvragen.