Vragen over isoleren

Bekijk hier de veelgestelde vragen over isoleren. Staat uw vraag er niet bij? Stel uw vraag dan via het contactformulier.

 • Wat zijn de voordelen van isoleren?

  Er zijn twee goede redenen voor het isoleren van uw huis. De eerste is energiebesparing. Isoleren is de beste manier om uw woning energiezuinig te maken. Een goed geïsoleerde woning verliest veel minder warmte dan een woning die niet geïsoleerd is. Daarmee gaat uw energierekening flink omlaag. De tweede reden is wooncomfort. Het is veel prettiger wonen in een goed geïsoleerd huis. U heeft minder last van geluid, tocht en vocht van buitenaf. 

 • Hoe weet ik hoe goed (of slecht) mijn huis al geïsoleerd is?

  Weet u niet precies wat er aan isolatie in uw dak, buitenmuur, vloer en ramen aanwezig is? Doe dan de zelfscan van Milieu Centraal. Met de praktische uitleg, en een meetlat en een aansteker bij de hand, weet u het in 15 minuten.

  Naar de isolatie-zelfscan van Milieu Centraal

  Ook het energielabel van uw huis geeft informatie over hoe goed uw woning geïsoleerd is. Zoek het energielabel van uw woning op, op de website van Milieu Centraal.

 • Ik wil mijn huis isoleren. Hoe ga ik te werk?

  Isoleren kan in het klein en in het groot. Hoe u het aanpakt hangt af van uw portemonnee en van uw situatie.

  Kleine maatregelen kosten weinig en hebben toch al veel effect. Maak naden en kieren bijvoorbeeld dicht met tochtstrips, en plak radiatorfolie. Woont u in Den Haag? Dan kunt u meedoen aan de Direct bespaaractie. Een medewerker komt deze isolatiematerialen dan gratis bij u thuis aanbrengen.

  Bij grotere maatregelen moet u denken aan het laten isoleren van uw dak, vloer, muur en ramen. Dit is eenvoudiger dan veel mensen denken. Lees meer over de diverse vormen van isolatie, kosten en besparingen op de pagina’s over isoleren op de website van Milieu Centraal:

 • Welke snelle manieren zijn er om mijn (huur)huis te isoleren?

  Stop naden en kieren dicht met tochtstrips. Plak radiatorfolie tussen de buitenmuur en de verwarming. Isoleer verwarmingsbuizen. Plak kozijnfolie voor de ramen. Plaats borstels op de brievenbus en onder de voordeur.

  Bekijk de uitleg over deze en andere snelle bespaartips op de website van Milieu Centraal.

  Bekijk de (vaak gratis) acties van de gemeente voor hulp bij energie besparen op de pagina Acties.

   

   

 • Kan ik advies op maat krijgen over isoleren?

  Dat kan. De gemeente heeft Hou van je Huis-informatiepunten ingericht. Hier kunt u terecht met al uw vragen over isoleren en duurzaam woningonderhoud. Neem contact op via de telefoon of het contactformulier. Of ga langs bij een van de Hou van je Huis-locaties. Naar de pagina over Hou van je Huis.

  VvE’s kunnen voor gratis advies over isoleren terecht bij de VvE-balie van de gemeente.

  Bent u eigenaar van een eensgezinswoning of een woning in een  kleine VvE (minder dan 10 appartementen)? Dan kunt u een gratis Energiescan aanvragen. Een expert van een door de gemeente ingehuurd bedrijf komt bij u thuis langs en bekijkt welke maatregelen geschikt zijn om úw woning energiezuinig te maken. Voor grotere VvE’s (10 of meer appartementen) is er het gratis Energie Maatwerk Advies.

  Den Haag heeft ook energiecoaches. Dit zijn vrijwilligers die een training hebben gehad over energiezuinig wonen. Zij komen bij u thuis en geven gratis advies over energie besparen. Maak een afspraak voor een gratis adviesgesprek op de website van stichting Duurzaam Den Haag.

 • Kunnen wij ons huis met 'beschermd stadsgezicht' van buiten isoleren?

  U kunt de achtergevel van uw woning aan de buitenkant isoleren. Voor het aan de buitenkant isoleren van gevels die aan de openbare ruimte grenzen, is een vergunning nodig. Als sprake is van een beschermd stadsgezicht zal uw aanvraag niet goedgekeurd worden.

 • Onze VvE wil het gebouw isoleren. Kunnen we ondersteuning krijgen van de gemeente?

  Uw plannen om te isoleren zijn een goede aanleiding om contact op te nemen met de VvE-balie van de gemeente. Gaat u bijvoorbeeld het dak vervangen? Denk dan meteen aan isolatie of nieuwe kozijnen met isolerend glas. Plannen maken in een VvE begint met een overzicht van geschikte maatregelen en inzicht in het pand. De adviseurs van de VvE-balie helpen u hier graag bij.