Zo gaat uw energieverbruik omlaag

De winter komt eraan. Energie besparen is nu belangrijker dan ooit. Iedere Hagenaar kan meedoen aan de gratis Direct Bespaaractie. Simpele maatregelen worden bij u thuis uitgevoerd. En u krijgt tips over hoe u zonder veel moeite energiezuiniger kunt wonen.

Lucas Rijneveen en een bewoner installeren ledlamp van de Direct Bespaar Actie

Lucas Rijneveen helpt een bewoner zijn huis energiezuiniger te maken met kleine energiebesparende maatregelen.

Ledlampen en tochtstrips

Met rollen radiatorfolie onder de arm belt Lucas Rijneveen aan bij een woning in de Roggeveenstraat. Zijn collega draagt een kist met ledlampen, tochtstrips en waterbesparende douchekoppen. Zij werken bij Buurtbeheer Ontwikkeling Zeeheldenkwartier (BBOZ) en zijn al bij tientallen Hagenaars over de vloer geweest voor de Direct Bespaaractie van de gemeente.

Radiatorfolie tegen koude buitenmuur

Vandaag is dat bij een gezin met 2 pubers. Een druk huishouden met een hoge energierekening. Daar valt zeker iets aan te doen, volgens Lucas: ‘Wij helpen de mensen op weg met simpele maatregelen zoals radiatorfolie. Daarmee dek je de achterkant van radiatoren af bij een koude buitenmuur. Dan straalt de warmte alleen naar boven en de kamer in, tenminste als er geen gordijnen voor hangen. Bij elke maatregel geven we uitleg hoe je er het meest van profiteert.’

Voordeur is tochtgat

Lucas loopt door het huis op zoek naar oude lampen, radiatoren bij buitenmuren en spleten en kieren. Als eerste wordt een lamp op het toilet vervangen door een ledlamp. In de hal blijkt de voordeur een behoorlijk tochtgat. De bewoner krijgt een set tochtstrips om zelf aan te brengen en een nieuwe brievenbusborstel. In de badkamer wordt een verkalkte douchekop vervangen door een energiezuinig exemplaar.

Maak afspraken over minder energiegebruik

Al dit soort simpele maatregelen besparen energie. Maar er komt nog iets bij. Lucas adviseert de bewoners om afspraken te maken over minder energiegebruik: korter douchen, apparaten niet stand-by laten staan en lampen uit en radiatoren dicht in kamers waar je niet bent. Bij het koken precies zoveel water in de pan als nodig en de deksel erop. ‘Het zijn allemaal kleine dingen, maar zo krijgen jullie je stroom- en gasverbruik omlaag. Dat garandeer ik.’ Tot slot laat hij een folder achter met een lange lijst bespaartips en de verwachte opbrengst per jaar. En dan op naar het volgende adres.

Energie besparen

Energie besparen kan in het klein en in het groot. Kijk wat u kunt doen en welke hulp u daarbij kunt krijgen.