Bespaar tot 30% aardgas in 5 stappen

Wilt u snel uw gasverbruik verlagen? Ga dan direct aan de slag met het stappenplan ‘Gas besparen in 5 stappen’. Hiermee bespaart u tot wel 30% aan aardgas, terwijl het thuis toch comfortabel blijft.

Dit stappenplan bestaat uit 5 gemakkelijke stappen. Ze kosten weinig of niets. Soms gaat het alleen om een aanpassing van uw gewoontes. Huishoudens met een gemiddeld gasverbruik gebruiken hiermee tot 30% minder gas.

In 5 stappen aardgas besparen terwijl het thuis toch comfortabel blijft.

Rekenvoorbeeld

Een gemiddeld huis verbruikt 1169 kubieke meter gas per jaar.

Een huishouden dat de maatregelen in het stappenplan nog niet had genomen kan zo 30% besparen (350 kubieke meter gas).

1. Bepaal welke ruimtes u wilt verwarmen

Verwarm niet het hele huis, maar alleen kamers waar u bent. Draai de verwarming in de andere ruimtes (slaapkamer, badkamer of zolder) uit en houd de deuren dicht. Hiermee bespaart een gemiddeld gezin 310 kubieke meter gas per jaar. Alleen de verwarming in de slaapkamers uitzetten, scheelt al 100 kubieke meter gas per jaar.

Houd de deuren in huis dicht, zodat de warmte niet uit verwarmde kamers ontsnapt. Let vooral op de deur naar de gang: warme lucht verdwijnt via het trapgat makkelijk naar boven. Tip: kijk of u kamers waar u verblijft gericht kunt verwarmen. Voor uw werkplek kan bijverwarming met een infraroodpaneel een goede oplossing zijn.

  • Kijk voor meer informatie over infraroodpanelen op de website van Milieu Centraal.

2. Houd de warmte binnen

Houd warmte binnen door te isoleren en tocht te voorkomen. Tocht kan overal vandaan komen. Het zorgt voor kou en onnodig energieverbruik. De oplossing is simpel: maak alle naden en kieren in uw huis dicht, bijvoorbeeld met tochtstrips of kit. Er zijn veel verschillende isolatiematerialen: hard of zacht met verschillende prijskaartjes en makkelijk of minder eenvoudig zelf aan te brengen. Uw raam isoleren met raamfolie is bijvoorbeeld goedkoper dan nieuw glas. Raamfolie kost maar € 2,50 per vierkante meter. Plak de folie rechtstreeks op de randen van uw raamkozijn, of plak het op een houten frame dat u in het raam plaatst. Bekijk de doe-het-zelf-instructies op de website van TNO.

Na een paar minuten föhnen trekt de folie in het voorzetraam strak.

Na een paar minuten föhnen trekt de folie in het voorzetraam strak.

Met een deurdranger of deurveer gaan deuren vanzelf dicht. Zo voorkomt u tocht en houdt u warmte vast. Een deurdranger bevestig je meestal bovenaan de deur, een deurveer op of naast een scharnier.

Veel warmte verdwijnt via de ramen. Dit geldt voor enkelglas, maar ook voor dubbelglas. Doe de gordijnen daarom ’s avonds altijd dicht, dan blijft de warmte beter hangen. Kort gordijnen die voor de radiator hangen in, zodat ze tot op de radiator vallen. Zo kan de warmte goed de kamer in stromen. 

Let op: blijf wel ventileren

Goede ventilatie in huis blijft belangrijk. Verse lucht is goed voor uw gezondheid, en warmt ook sneller op. Bekijk de tips voor slim en goed ventileren op de website van Milieu Centraal.

3. Check uw cv-installatie

Een lagere cv-temperatuur bespaart gas, terwijl het toch lekker warm wordt in huis.

Cv-ketels staan vaak standaard ingesteld op 80 graden. Overleg met uw onderhoudsmonteur over het instellen van de juiste cv-temperatuur om gas te besparen of doe mee met de actie Goedkoper uw huis verwarmen.

Gebruik voor warm water de ecostand van de cv-ketel. Ook hiermee bespaart u gas. In de handleiding van uw cv-ketel staat hoe u de instelling voor warm water verandert.

Andere tips:

  • Zet geen meubels voor uw radiatoren
  • Ontlucht de radiatoren minstens 1 keer per jaar
  • Gebruik in de ruimtes die u verwarmt radiatorfolie en/of buisisolatie
  • Bevestig radiatorventilatoren onder de radiatoren, die verspreiden de warme lucht beter.

4. Ga slim om met warm water

Ruim 20% van uw gasverbruik gaat op aan warm water voor de badkamer en keuken. En dat terwijl u op heel veel manieren kunt besparen op water zonder in te leveren op comfort. Douche bijvoorbeeld 5 minuten. Een douchetimer laat weten wanneer de tijd om is. Gebruik daarnaast een waterbesparende douchekop of installeer een thermostatische mengkraan. Daarmee is het douchewater sneller op de temperatuur die u heeft ingesteld. En de vaatwasser? Die zet u, net als de cv-ketel, op de ecostand.

Goed om te weten: in een bad gaat gemiddeld 120 liter water. Dat is 3 keer zoveel water en energie als bij een douche van 5 minuten.

Een waterbesparende douchekop bespaart gas en geeft toch een goede waterstraal.

Een waterbesparende douchekop bespaart gas en geeft toch een goede waterstraal.

5. Slim verwarmen

Zet de thermostaat 1 graad lager en bespaar gemiddeld 120 kubieke meter gas per jaar. Als u thuis bent is 19 graden vaak al warm genoeg. Zet de thermostaat ’s nachts op 15 graden, daarmee bespaart u gemiddeld 125 kubieke meter gas per jaar. Doe dit een uur voordat u naar bed gaat dan bespaart u nog eens 25 kubieke meter gas extra. Let op: heeft u vloerverwarming? Zet uw thermostaat dan ’s nachts op 17 graden of 18 graden, anders duurt het opwarmen te lang.

Is er overdag niemand thuis? Dan hoeft u het huis ’s ochtends niet op te warmen en kunt u de thermostaat op 15 graden laten staan. Als u dit 4 dagen in de week doet, bespaart u gemiddeld 120 kubieke meter gas per jaar. Bij vloerverwarming laat u de thermostaat op 17 tot 18 graden staan.

Zet de thermostaat als u overdag thuis bent op 19 graden.

Nog meer bespaartips?

Wilt u meer tips? We helpen u graag op weg met de handige wegwijzer energie besparen. Zo vindt u snel de weg naar kleine en grote maatregelen, subsidies, advies en (gratis) acties van de gemeente.

De prijzen van gas en stroom zijn sterk gestegen. Kunt u (bijna) niet meer rondkomen en heeft u geldzorgen? U kunt hulp krijgen van de gemeente en de Rijksoverheid. Bekijk de mogelijkheden op de pagina Hulp bij hoge energiekosten.

Ook interessant