Groen bezig: 7 tips tegen voedselverspilling

We gooien in Nederland veel eten weg. Meer dan 30 kilo per persoon per jaar, wist je dat? Dat kan anders! Laat je bijvoorbeeld door Conscious Kitchen inspireren. Lees ook onze 7 eenvoudige tips om minder voedsel te verspillen. Door slimmer met eten om te gaan ben je lekker groen bezig!

 

Tip 1: Maak een lijstje voordat je boodschappen doet  

En koop ook alleen wat op je lijstje staat. Zo voorkom je dat je te veel koopt en later iets moet weggooien. Je aan je lijstje houden geeft ook andere voordelen. Je bespaart geld en eet gezonder. (Dus laat dat lekkere croissantje maar liggen).     

Tip 2: Let erop hoe lang het eten houdbaar is

Als het vandaag nog goed is, eet het dan ook vandaag op. Anders moet je het misschien weggooien. Dat is jammer. Gedroogde of diepvriesproducten kun je veel langer bewaren maar ook weer niet jaren. Dus kijk af en toe wat je nog in huis hebt en eet het op voordat het bederft. Ook die linzen helemaal achter in de kast!  

Tip 3: Bewaar eten op de goede plek 

Sommige dingen blijven langer goed in de koelkast. Andere dingen kun je beter buiten de koelkast bewaren. Bijvoorbeeld: appels moeten in de koelkast en komkommers op de fruitschaal! Wil je meer tips? Kijk dan naar dit filmpje van de Avondshow: 

Tip 4: Eet de restjes van gisteravond vandaag voor de lunch

Heb je te veel gekookt? Gooi het niet weg, maar doe het in een bakje en zet het in de koelkast. De volgende dag kun je het meenemen naar je werk als lunch. Lekker en makkelijk. (En je hoeft ’s ochtends geen boterhammen te smeren.)

Tip 5: Vries je overgebleven eten in 

Heb je al een lunch voor morgen in de koelkast? En heb je nog steeds eten over? Doe het dan in de vriezer. Daar kun je het lang bewaren, meestal wel een aantal maanden. Haal er ook af en toe wat uit en eet het op. Anders heb je straks een tweede vriezer nodig.

Tip 6: Maak soep van overgebleven groenten  

Van groenten die je over hebt kun je het beste soep maken. Dat kan met bijna alle groenten. Je kunt ze pureren of in stukjes snijden. En je kunt verschillende groenten combineren. Doe er ook wat kruiden bij, dan is de soep extra lekker.

Tip 7: Geef je koffiedrab aan je huisplanten 

Koffie is verslavend. Houd je er ook van? Dan heb je vast ook koffiedrab over. Dat kun je weggooien, maar je kunt het ook aan je planten geven. Zij vinden het heerlijk, omdat het vol zit met voedingsstoffen. Dus strooi het over je planten, binnen en buiten. Ze zullen er van opbloeien.

 

Met deze eenvoudige tips ben je al lekker groen bezig! Wil je nog meer doen? Lees dan de BONUS tip!

Bonus tip: Red eten van jouw favoriete café of restaurant 

Ook bij cafés, restaurants en supermarkten in Den Haag blijft eten over. Dat kun je redden met Too good to go. Haagse bedrijven bieden via deze app eten aan dat anders weggegooid zou worden. Het is lekker en nog goedkoop ook. En je helpt mee om minder voedsel te verspillen.

Ook interessant