Zelf de ketel afstellen

De meeste cv-ketels verwarmen het water voor de radiatoren tot 80 graden. Verlaagt u de temperatuur naar 55 graden, dan verbruikt u minder gas en wordt het in huis toch warm genoeg. Is het ’s winters zo koud dat u het thuis niet warm genoeg krijgt? Zet de cv dan tijdelijk terug naar 80 graden.

Het verlagen van de temperatuur is niet moeilijk. Pak de handleiding van de cv-ketel erbij of lees de uitleg op de website van Milieu Centraal.

‘Zet de cv-ketel op 55’

Greet Overbeek bedacht het project ‘Zet de ketel op 55’. Samen met een paar andere enthousiaste buurtbewoners helpt ze hiermee bewoners van Segbroek om energie te besparen. Het project was een van de winnaars van de Energie uit de Wijk Challenge.

Heeft u ook een goed idee om in uw wijk energie te besparen of zelf op te wekken? Doe dan ook mee aan deze wedstrijd van de gemeente.

Voordelen van een lager afgestelde ketel

  • U bespaart op gas en krijgt een lagere energierekening.
  • U test alvast of uw huis geschikt is voor nieuwe manieren van verwarmen.

In de toekomst verwarmen we onze woningen niet meer met aardgas, maar bijvoorbeeld met een warmtepomp of stadsverwarming. Deze nieuwe manieren van verwarmen leveren water op een lagere temperatuur. Door de temperatuur van de ketel lager af te stellen test u alvast of uw woning hier klaar voor is. Krijgt u het met een ketel op 55 graden niet warm genoeg binnen? Dan zijn eerst andere maatregelen nodig.

Advies van een energiecoach

Greet: ‘Kijk wat in jouw situatie haalbaar is. Heb je een klein budget, dan is vloerisolatie bij een benedenwoning een goede optie. Het is binnen een dag klaar en in huis hoeft verder niets te gebeuren.’ Zelf monteerde Greet thuis ventilatoren onder de radiatoren. ‘Ze zorgen voor een betere verspreiding van de warmte in de ruimte. Je ziet of hoort er niks van, maar je voelt het wel.’

Greet: ‘Je kunt ook eerst een energiecoach vragen wat voor jou de beste aanpak is. Bel of mail ons, we zijn ervoor!’. Greet en andere energiecoaches van de Groene Regentes zijn bereikbaar via e-mail info@groeneregentes.nl, en via hun website.

Een energiecoach in gesprek met een bewoner.

Energiecoaches komen bij u thuis langs voor advies over energie besparen.

Vraag een gratis adviesgesprek aan!

In heel Den Haag zijn energiecoaches actief. Ze helpen hun buren om thuis energie te besparen, zelf energie op te wekken of de stap te maken naar wonen zonder aardgas. De coach geeft tips, denkt mee over de kosten en helpt bij het aanvragen van offertes. Woont u in een huurhuis? Dan neemt de coach meteen gratis energiebesparende producten mee.

Maak een afspraak voor een gratis adviesgesprek op de website van stichting Duurzaam Den Haag.

Dit vindt u misschien ook interessant