Wilt u in uw buurt een project starten? Op deze pagina vindt u tips en informatie.
Zonnepanelen zijn goed voor het milieu én voor uw portemonnee. De energie die ze opwekken kunt u zelf gebruiken of terugleveren aan het net. Ook een groen dak heeft veel voordelen. De beplanting werkt isolerend in de winter en verkoelend in de zomer. De plantjes verlengen de levensduur van het dak, verminderen omgevingsgeluid, bufferen regenwater en zijn nog fijn voor de vogels en insecten ook.
Begin met goede informatie
Lees voordat u aan de slag gaat waar u op moet letten. De website van Huisje Boompje Beter heeft goede informatie over groene daken. Voor onafhankelijke informatie over zonnepanelen kunt u terecht op de websites van:
Duurzame maatregelen zijn vaak goed te combineren. Zonnepanelen wekken bijvoorbeeld meer energie op als u een groen dak heeft dat begroeid is met planten. Lees meer over de combinatie van water, groen en zon op de website van de provincie Zuid-Holland.
Advies op maat van een dakcoach
Den Haag heeft dakcoaches. Dit zijn vrijwilligers die een opleiding hebben gevolgd over groene daken en zonnedaken. Ze kijken mee naar uw dak, helpen u op weg en brengen u in contact met leveranciers. Vraag een adviesgesprek met een dakcoach aan op de website van stichting Duurzaam Den Haag.
Doe een dakscan
De website van de TU Delft heeft een gratis online dakscan. Hiermee kunt u inschatten welke daken geschikt zijn voor zonnepanelen, hoeveel elektriciteit u kunt opwekken en wanneer uw investering is terugverdiend.
Samen is slimmer
Samen met de buren aan de slag gaan is gezellig én slim. Als u samen offertes aanvraagt krijgt u vaak korting van leveranciers.
Check of u een vergunning nodig heeft
Woont u in een monument of gebied met beschermd stadsgezicht? Controleer dan eerst of u een vergunning nodig heeft. Voor zonnepanelen kan dat online bij het Omgevingsloket.
Heeft u een vergunning nodig? lees waar u bij de aanvraag van een vergunning op moet letten in de Toelichting. De afdeling Vergunningen en Toezicht van de gemeente heeft een gratis spreekuur. Tijdens dit spreekuur kunt u vragen stellen. Maak een afspraak via telefoonnummer 14070.
Zijn jullie eigen daken niet geschikt voor zonnepanelen?
U kunt ook meedoen aan een zonnestroomproject van een energiecoöperatie. Voor een paar tientjes kunt u al deelnemen aan collectieve zonnepanelen op bijvoorbeeld een school of bedrijfspand. U kunt ook met mensen uit de buurt zelf een project opzetten. Meer informatie over zonnestroomprojecten vindt u op de website van Milieu Centraal.
Wilt u meedoen aan een project van een energiecoöperatie? Stuur dan een e-mail naar dakenjacht@denhaag.nl en de gemeente brengt u in contact met een coöperatie bij u in de buurt.
Hoe betaalt u het?
U kunt gebruikmaken van subsidies en leningen. De gemeente heeft bijvoorbeeld de aantrekkelijke subsidieregeling Groene Daken 2022. Maar er zijn ook speciale regelingen voor wijkinitiatieven. Check voor een compleet overzicht de pagina subsidies.