Vragen over duurzaam wonen

Bekijk hier de veelgestelde vragen over duurzaam wonen. Staat uw vraag er niet bij? Stel uw vraag dan via het contactformulier.

  • Wat is duurzaam wonen?

    Bij duurzaam wonen kunt u denken aan:

    • energie besparen, bijvoorbeeld met ledlampen en tochtstrips
    • minder aardgas gebruiken, bijvoorbeeld door een warmtepomp en koken op inductie
    • zelf energie opwekken met zonnepanelen.
  • Wat kan ik doen om mijn huis energiezuiniger te maken?

    Isoleren is de beste manier om uw woning energiezuiniger te maken. Daarmee brengt u het energieverbruik flink omlaag: er gaat weinig warmte verloren en er is minder energie nodig om uw huis te verwarmen. U kunt denken aan tochtstrips en radiatorfolie of het meteen groot aanpakken met dak-, vloer- en gevelisolatie. Lees verder op de pagina Isoleren.

    Een energiecoach kan u gratis adviseren over aanpassingen die geschikt zijn voor úw woning. De energiecoaches in Den Haag zijn vrijwilligers die een opleiding hebben gevolgd over energie besparen en duurzaam wonen. Hun adviezen zijn onafhankelijk, gratis en vrijblijvend. De energiecoach komt bij u thuis. Meld u aan voor een gesprek met een energiecoach bij u uit de buurt op de website van stichting Duurzaam Den Haag.

  • Waar kan ik terecht voor advies over het verduurzamen van mijn woning?

    De gemeente heeft Hou van je Huis-informatiepunten opgericht. Hier kunt u terecht met al uw vragen over duurzaam woningonderhoud. Bekijk de adressen en openingstijden op de pagina Hou van je Huis.

     

  • Welke subsidies zijn er om mijn woning of pand te verduurzamen?

    Er zijn diverse subsidies en leningen waar u gebruik van kunt maken. Zowel voor particuliere woningeigenaren als voor VvE’s, ondernemers, stichtingen en verenigingen. We hebben ze voor u op een rij gezet op de pagina Subsidies.

    Of vul de Subsidiewijzer in van Milieu Centraal.

  • Wat is het energielabel van mijn huis?

    Een energielabel laat zien hoe energiezuinig uw huis is en welke energiebesparende maatregelen u kunt doorvoeren om uw huis energiezuiniger te maken. Wilt u weten welk energielabel uw huis heeft?

     

  • Mijn cv-ketel is aan vervanging toe. Moet ik een nieuwe kopen?

    Als u een nieuwe cv-ketel moet aanschaffen, koop dan de meest energiezuinige. Als u geen nieuwe cv wilt kopen, dan is leasen (het huren van een cv-ketel) ook een goede optie. U betaalt dan voor de ketel en het onderhoud een vast bedrag per maand. Uw energieleverancier kan u hier meer informatie over geven. U kunt ook gratis advies inwinnen via Hou van je Huis. Hou van je Huis geeft onafhankelijk advies bij duurzaam onderhoud of renovatie van uw woning zoals nieuwe kozijnen, onderhoud van uw dak of over kleine duurzame oplossingen in uw woning zoals ledlampen, radiatorfolie of tochtstrips.

     

     

  • Wat is een warmtepomp?

    Een warmtepomp haalt warmte uit de lucht, de bodem of het grondwater en zet dit om in bruikbare warmte om het huis en het water uit de kraan te verwarmen. De pomp wordt meestal direct aangesloten op het cv-systeem. Een warmtepomp draait op stroom: het stroomverbruik in huis neemt toe, het gasverbruik neemt af. Wanneer je de benodigde stroom zelf opwekt, bijvoorbeeld met zonnepanelen, wordt de CO₂-uitstoot nog lager.

  • Ik ga verhuizen en wil graag energiezuinig wonen. Waar moet ik op letten?

    Een verhuizing is een goed moment om te investeren in energiebesparende maatregelen. Vraag ook na bij de gemeente hoe ver de plannen zijn om in uw wijk gas te vervangen door elektriciteit. Sinds 1 juli 2018 mogen nieuwbouwwoningen niet meer op gas worden aangesloten.

    Zorg bij een verbouwing allereerst voor goede isolatie van de vloer, spouwmuren, dak, gevel en ramen (driedubbel glas). Dat verdient u altijd terug. En kies bij de aanschaf van een nieuwe keuken voor inductie. Verschillende hypotheekverstrekkers bieden de mogelijkheid om verduurzaming mee te financieren in de hypotheek.