Nieuws

Gemeente start Haagse klimaattafels

Wat doet Den Haag om klimaatverandering tegen te gaan? Hoe zorgen we voor minder overlast van hitte en hevige regenbuien in de stad? Hierover praten Haagse bedrijven, organisaties en de gemeente de komende tijd aan ‘Haagse klimaattafels’. De eerste bijeenkomsten zijn in september. 

Den Haag wil klimaatneutraal zijn in 2030.

Woningen isoleren en verwarmen met schone energie, schoon en zuinig vervoer, meer groen in de stad, spullen niet meer weggooien maar repareren en opnieuw gebruiken. Plannen genoeg. Nu is het tijd om ideeën samen te brengen. Tijdens de Haagse klimaattafels kijken bedrijven, organisaties en gemeente waar de kansen zijn om samen te werken.

Arjen Kapteijns, wethouder duurzaamheid: ‘Ik vind het geweldig om te zien dat zoveel bedrijven, organisaties, ondernemers en inwoners zich, samen met de gemeente, sterk willen maken voor een duurzame toekomst voor onze mooie stad. Tijdens de klimaattafels bespreken we de verschillende ambities en wat nodig is om die waar te maken en te versnellen. We leggen dat later vast in een Haags Klimaatakkoord in de vorm van afspraken.’

De deelnemers aan de Haagse klimaattafels zijn hiervoor uitgenodigd door de gemeente of hebben zich opgegeven tijdens de stadsbijeenkomst over duurzaamheid van 21 april in Brouwerij De Prael. Bekijk het filmpje van de stadsbijeenkomst.

4 keer aan tafel

In september staan bijeenkomsten gepland over 4 onderwerpen:

  • hergebruik van spullen en grondstoffen (circulaire economie)
  • schoon en energiezuinig vervoer
  • groene leefomgeving
  • de overgang van aardgas naar schone energie (energietransitie)

Stichting Duurzaam Den Haag organiseert bijeenkomsten voor bewoners over deze onderwerpen. Een aantal van die bewoners zal ook bij de klimaattafels aanschuiven.

100 klimaatneutrale steden

De Europese Unie (EU) heeft Den Haag benoemd tot een van de 100 klimaatneutrale en slimme steden. Dit betekent dat Den Haag hulp van de EU kan krijgen bij het verlagen van de CO2-uitstoot in de stad. De gemeente moet hiervoor een ‘Climate City Contract’ bij de EU indienen. De uitkomsten van de Haagse klimaattafels dragen hieraan bij. Lees verder op de website van de Europese Unie.

Meer informatie

Houd deze website in de gaten voor het laatste nieuws over de klimaattafels. Heeft u vragen? Stuur dan een e-mail naar: duurzaamheid@denhaag.nl