Zeekadetkorps Den Haag zet groene koers in

De Haagse Zeekadetten gaan hun schip de Enterprise verduurzamen. Zaterdag wordt klusdag en iedereen mag meedoen!

Vrijwilligers van het Zeekadetkorps Den Haag

Vrijwilligers Rutger, Marloes en Jos: ‘We gaan de Enterprise verduurzamen samen met zoveel mogelijk vrijwilligers.’

De Enterprise is een oud binnenvaartschip in de Binckhorsthaven. Het is het varend clubhuis van jeugdvereniging de Haagse Zeekadetten. Jongeren tussen 11 en 15 jaar helpen in de machinekamer, koken in de kombuis of gaan het water op om te zeilen.

Mooi startkapitaal

Het schip is in goede conditie, maar de motor en de kraan om zeilboten uit het water te tillen werken nog op diesel. Dieselaggregaten zorgen voor stroom en koken gaat op gas. Dat moet anders. Met het plan ‘Groen met Vaart’ zet de jeugdvereniging een groene koers in. Het plan was een van de winnende projecten van de Energie uit de Wijk Challenge van de gemeente. Het geldbedrag dat ze wonnen is een mooi startkapitaal.

Zonnepanelen op het voordek

Op het voordek van het schip komen zonnepanelen. Door de stroom op te slaan in batterijen kunnen de clubleden er maximaal van profiteren. Verder gaat de Enterprise over op inductiekoken en ledverlichting. De oude generator wordt vervangen door een efficiënter aggregaat. Als alles klaar is, gebruikt het schip alleen nog diesel voor de aandrijving. Alle andere energie is duurzaam.

Samen klussen

De Zeekadetten hebben geen haast. Ze gaan het werk zoveel mogelijk zelf uitvoeren met hun ouders en andere vrijwilligers uit de buurt. ‘Iedereen mag meedoen,’ zegt vrijwilliger Jos Flinterman. Zaterdag wordt klusdag en één keer per maand is er een workshop, bijvoorbeeld over windenergie. Jos: ‘We gaan een windmolen bouwen. Qua opbrengst is dat niet zo interessant, maar je kunt er wel veel van leren over duurzame energie.’

Zo gaat de Enterprise door dit project een duurzame toekomst tegemoet, en worden jongeren enthousiast gemaakt voor techniek.

Informatie

Haagse Energie Topper

Het Zeekadetkorps was een van de winnaars van de Energie uit de Wijk Challenge 2023-2024. Ze kregen een subsidie om het project mogelijk te maken en daarnaast de eretitel Haagse Energie Topper. Kijk welke projecten nog meer wonnen.