Ventilatie met zonnewarmte voor meer wooncomfort

Het project Ventilatie met zonnewarmte is een van Haagse Energie Toppers van 2023. Bewoners uit Bezuidenhout en Ypenburg, Hernieuwbare Warmte Ypenburg en Staedion willen met een zonnecollector zorgen voor betere ventilatie in oudere woningen.

Erik Carton van het project Ventilatie met zonnewarmte

Erik Carton van Hernieuwbare Warmte Ypenburg: ‘Met dit project willen we aantonen dat het systeem op zonne-energie werkt. Je kunt de overdag opgewekte warmte in een zout-batterij opslaan en ’s avonds gebruiken.’

Oplossing tegen vochtproblemen en warmteverlies

In oude woningen is vaak geen goede ventilatie. Vanwege de slechte ventilatie ontstaan er vochtproblemen en dat leidt weer tot schimmel en huisstofmijt. Bewoners kunnen klachten krijgen, zoals allergie├źn. Het aanbrengen van mechanische ventilatie is meestal niet de juiste oplossing voor oude woningen. Het zorgt voor veel warmteverlies, de CV moet harder draaier met als gevolg een hogere energierekening.

Meer comfort en lage energierekening

Met de zonnecollector komt er voorverwarmde, droge buitenlucht binnen in de woningen die nu nog geen mechanische ventilatie hebben. Dat leidt tot afname van de vochtklachten en toename in comfort (in de zomer is ook koeling mogelijk), zonder dat de energierekening omhoog gaat.

Proefwoning

Woningcorporatie Steadion doet mee met dit project en stelt een (oude) woning beschikbaar om het systeem in uit te proberen.

Haagse Energie Topper

De groep bewoners deed mee met de Energie uit de Wijk Challenge 2023-2024 en won daarmee een subsidie om het project mogelijk te maken en de titel Haagse Energie Topper. Kijk welke projecten nog meer wonnen.