HC Ypenburg wil grondwater gebruiken voor de watervelden

Hockeyclub Ypenburg gaat grote stappen zetten op het gebied van duurzaamheid. Het opvallendste project: grondwater gebruiken voor de besproeiing van de watervelden.

vice-voorzitter HCY Jasper Bremer

Jasper Bremer: ‘Hockeyvelden met kraanwater besproeien valt niet meer uit te leggen.’

Onvoldoende regenwater

HC Ypenburg heeft twee watervelden. Voordelen van een waterveld zijn de snelheid en het strak rollen van de bal. Brandwonden door vallen op de ondergrond komen niet voor. Een nadeel is dat een waterveld, zeker in de zomermaanden, zeer veel water gebruikt. ‘Onder beide watervelden is bij de aanleg al een bak geïnstalleerd om regenwater op te vangen, maar dat is zeker in droge periodes niet voldoende voor de besproeiing’, vertelt vice-voorzitter Jasper Bremer. Daarom wordt gebruik gemaakt van kraanwater, maar daar wil de club graag vanaf.

Boren naar geschikt grondwater

‘Kraanwater is niet zo duur, maar hockeyvelden ermee besproeien valt tegenwoordig niet meer uit te leggen’, aldus Bremer. Daarom wil de club grondwater gebruiken. Dat mag natuurlijk niet ten koste gaan van de kwaliteit van de velden en de omgeving. Proefboringen moeten uitwijzen of het water geen ijzer bevat, anders kunnen de velden oranje kleuren. De club hoopt in de zomer van 2023 duidelijkheid te hebben.

Subsidies en ondersteuning

Door de hoge energieprijzen loont energie besparen meer dan ooit. Voor clubs die het graag groot aanpakken is er subsidie en ondersteuning.

190 Zonnepanelen

De volgende stap is het plaatsen van 190 zonnepanelen. Bremer: ‘De stroom die we opwekken, gaan we opslaan in een grote batterij en gebruiken voor onder meer de veldverlichting en de kantine. Daarmee worden we zelfvoorzienend. Eerder hebben we de hallogeenverlichting voor de velden al vervangen door led-verlichting.’

Partner bij de verduurzaming van de clubs is, behalve de gemeente, adviesbureau Sportief Opgewekt. ‘Zij hebben onze plannen toegelicht tijdens de Algemene Ledenvergadering, de leden moet natuurlijk wel akkoord gaan met deze investering.’

Clubgebouw en veld HCYpenburg

Het clubgebouw en hoofdveld van HC Ypenburg.

Verwarming vervangen

Er valt nog veel te doen aan de verduurzaming van de verwarming in het clubgebouw. ‘We hebben oude radiatoren, waardoor de binnenruimtes lastig te verwarmen zijn. Op de ene plek is het erg koud en elders weer erg warm. Daarom willen we overgaan op luchtverwarming.’ Er staat dus veel te gebeuren, maar hoe snel de verbeteringen worden doorgevoerd is wel afhankelijk van aannemers. ‘We merken dat de vraag naar aannemers alleen maar groter wordt. Wij zijn er al een jaar mee bezig, maar moeten helaas geduldig blijven’, besluit Bremer.

Contact

Meer weten over de plannen van HC Ypenburg? Bezoek hun website  of bel telefoonnummer (070) 737 07 53.