HC Ypenburg gaat grondwater gebruiken voor de watervelden

Hockeyclub Ypenburg gaat grote stappen zetten op het gebied van duurzaamheid. Het opvallendste project: grondwater gebruiken voor de besproeiing van de watervelden.

vice-voorzitter HCY Jasper Bremer

Jasper Bremer: ‘Hockeyvelden met kraanwater besproeien valt niet meer uit te leggen.’

Onvoldoende regenwater

HC Ypenburg heeft twee watervelden. Voordelen van een waterveld zijn de snelheid en het strak rollen van de bal. Brandwonden door vallen op de ondergrond komen niet voor. Een nadeel is dat een waterveld, zeker in de zomermaanden, zeer veel water gebruikt. ‘Onder beide watervelden is bij de aanleg al een bak geïnstalleerd om regenwater op te vangen, maar dat is zeker in droge periodes niet voldoende voor de besproeiing’, vertelt vice-voorzitter Jasper Bremer.

Velden besproeien met grondwater

‘Kraanwater is niet zo duur, maar hockeyvelden ermee besproeien valt tegenwoordig niet meer uit te leggen’, aldus Bremer. Daarom gaat de club grondwater gebruiken.

Subsidies en ondersteuning

Door de hoge energieprijzen loont energie besparen meer dan ooit. Voor clubs die het graag groot aanpakken is er subsidie en ondersteuning.

Clubgebouw van Hockeyclub Ypenburg met zonnepanelen op het dak.

Het clubhuis van HC Ypenburg.

160 Zonnepanelen

Er liggen 160 zonnepanelen op het dak van het clubhuis. Bremer: ‘De stroom die we opwekken, gaan we opslaan in een grote batterij en gebruiken voor onder meer de veldverlichting en de kantine. Daarmee worden we zelfvoorzienend. Eerder hebben we de hallogeenverlichting voor de velden al vervangen door led-verlichting.’

Verwarming vervangen

Er valt nog veel te doen aan de verduurzaming van de verwarming in het clubgebouw. ‘We hebben oude radiatoren, waardoor de binnenruimtes lastig te verwarmen zijn. Op de ene plek is het erg koud en elders weer erg warm. Daarom komt er een warmtepomp en gaan we over op luchtverwarming.’

Contact

Meer weten over de plannen van HC Ypenburg? Bezoek hun website  of bel telefoonnummer (070) 737 07 53.