Hâgse FIKSTeam gaat energiearmoede aanpakken

In de Schilderswijk en Transvaal zijn er veel bewoners die hun energierekening niet kunnen betalen. Ze weten vaak niet waar ze terecht kunnen om dat op te lossen en gaan ook niet zelf actief op zoek. Het Hâgse FIKSTeam bestaat uit jongeren uit de Schilderswijk (17-27 jaar) die wijkbewoners gaan helpen met energie besparen. 

Het Hâgse Fiksteam gaat jongeren helpen energiearmoede aan te pakken

Achraf (laatstejaars student Ruimtelijke Ontwikkeling) en Abdelilah (ingenieur duurzaamheidstechniek) organiseren en coördineren het project.

Advies over verduurzamen

Het Stagehuis Schilderswijk leidt jongeren op om onderdeel te worden van het Hâgse FIKSTeam. De jongeren leren hoe ze informatie en advies kunnen geven over verduurzamen. Ook leren ze hoe ze kleine energiebesparende maatregelen kunnen installeren. Bewoners krijgen een afspraak met een energiecoach om te kijken hoe ze nog meer kunnen verduurzamen. Het voordeel is dat de jongeren uit de wijk komen, ze hebben veel contacten via familie en vrienden en spreken de taal van de wijkbewoners.

Bezoeken aan huis

Er zijn 6 teams met ieder 2 jongeren aan de slag in de Schilderswijk. Ze hebben al 200 woningen in de wijk bezocht om advies te geven en kleine energiebesparende maatregelen te installeren. Doel is om 500 woningen te bezoeken. Volg de activiteiten via hun Instagrampagina @stagehuisschilderswijk

Haagse Energie Topper

Het Hâgse FIKSTeam en het Stagehuis Schilderswijk deden mee met de Energie uit de Wijk Challenge 2023-2024 en wonnen daarmee subsidie om het project mogelijk te maken.  Ook krijgen ze de eretitel Haagse Energie Topper. Kijk welke projecten nog meer wonnen.