Duinoord onder de kurk

Bewoners in Duinoord willen een proef doen met sedum-kurkcassettes als isolatie op platte daken. Ze hopen dat daarmee de woningen in de winter warm en in de zomer koel blijven.

Jelle de Jong van Duurzaam Duinoord en Marijn van Rossum van Earthkweek, de leverancier van sedum.

Jelle de Jong van Duurzaam Duinoord en Marijn van Rossum van Earthkweek, de leverancier van sedum.

Woningen in Duinoord hebben vaak platte, niet-geïsoleerde daken. In de winter verdwijnt veel warmte via het dak. En in de zomer is het binnen juist erg warm. Daarom willen een groot aantal bewoners een airco kopen. Met veel energieverbruik tot gevolg. Dat kan anders, dachten de initiatiefnemers.

Proefproject

Jelle de Jong van Duurzaam Duinoord legt uit dat ze eerst een proef met de combinatie van sedum en kurk doen: ‘We leggen op drie verschillende dakdelen sedum-kurkcassettes. Er is een dak met zonnepanelen, een dak met grind en een leeg dak. We meten een jaar lang de temperatuur van de daken om te kijken wat de verschillen zijn. Als de proef succesvol is zullen we met een collectieve inkoopactie de sedum-kurkcassettes aanbieden aan bewoners.’

Op Duinoord onder de kurk vindt u meer informatie over het project.

Kurkjagers

Kurk isoleert goed maar wordt nog niet veel als isolatiemateriaal gebruikt. Het is makkelijk te recyclen maar eindigt vaak bij het restafval en dat is zonde! Kinderen uit de wijk gaan op ‘kurkenjacht’. Ze gaan bij bewoners langs om kurk in te zamelen. Zo leren kinderen én bewoners dat kurk een nuttig materiaal is dat je op verschillende manieren in kunt zetten. Ook leren ze over het belang van isoleren.

Haagse Energie Topper

‘Duinoord onder de kurk’ een van de winnaars van de Energie uit de Wijk Challenge 2023-2024. Ze kregen een subsidie om het project mogelijk te maken en daarnaast de eretitel Haagse Energie Topper. Kijk welke projecten nog meer wonnen.