Use Google to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.
Use Google to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.
2021 was het Jaar van het Dak in Den Haag, en daar gaan we in 2022 nog even mee door! We willen namelijk zoveel mogelijk Haagse daken verduurzamen met zonnepanelen, beplanting of het wit maken. Haagse initiatiefnemers delen hun ervaringen. Zo zorgde George Ongkiehong dat zijn woning geheel werd verduurzaamd, inclusief een zonneboiler, panelen, isolatie en binnenkort ook van het gas af.
George Ongkiehong woont sinds acht jaar in zijn voormalige kantoor op de Laan van Meerdervoort. Zijn huis is zo goed als van het gas af. Hij krijgt nog nieuwe lage temperatuur radiatoren, daarna is George van plan om het gas af te laten sluiten en dan is zijn woning vrijwel zelfvoorzienend. Hij hoopt veel mensen te inspireren in het verduurzamen van een oude woning.
Verduurzamen begint eigenlijk best simpel, met isolatie. Het hele huis van George is nagelopen op kieren. Een woning verliest tot wel een kwart van de energie als alle naden en kieren niet gedicht zijn. George: ‘Ik was daar wel even mee zoet, had wel 50 meter aan buizen door het huis lopen. De buizen onder het huis verloren 30% aan warmte voordat die bij mijn cv aangekomen was. Nu zijn alle ramen HR++ glas, en op het dak liggen twaalf zonnepanelen. Er komen nog vier zonnepanelen bij om de boiler goed te kunnen voorzien. En als laatste hebben we nog een prachtig gasfornuis, maar met een beetje pijn in het hart gaat die ook weg en koken we straks elektrisch.’
George maakt zich al heel lang zorgen om het klimaat en de toekomst. ‘Ik heb me erin verdiept, en als onderdeel daarvan én om het goede voorbeeld te geven wilde ik eerst zelf verduurzamen. Ik wil geen fossiele brandstoffen gebruiken, rij inmiddels elektrisch en fiets veel vaker. Nu wil ik zoveel mogelijk mensen activeren hetzelfde te doen en stel mezelf als vraagbaak, iedereen mag alles aan mij vragen’, zegt George.
Het verduurzamen van een woning kan best best veel geld kosten. ‘Via het Nationaal Warmtefonds kan je hiervoor geld lenen tegen de hypotheekrente, in mijn geval 1,3 %. Die lening kost me €150 per maand inclusief aflossing, en de gasrekening ging met € 300 omlaag. Vanaf 2022 kan je via het Nationaal Warmtefonds zelfs zonder rente lenen. Je verdient er dus eigenlijk gelijk geld aan en dat is waarom ik anderen wil informeren en activeren. Om mij heen zijn er nog veel teveel platte ‘grijze’ daken. Die laten allemaal geld liggen. Heel Den Haag zou in staat moeten zijn om hun huis duurzaam te maken en daar wil ik me heel graag hard voor maken’, aldus George.
Goed advies inwinnen, daar kan best wat tijd overheen gaan. George is wel 2 jaar bezig geweest om goed advies in te winnen, want elke leverancier vertelt iets anders. Goerge: ‘Het was moeilijk om de juiste keuze te maken, ook de prijsverschillen waren enorm. Inmiddels voel ik me expert en ervaringsdeskundige. Ik wil die kennis graag delen. Mijn tip is om in de zomer te verduurzamen, want in de winter is er geen leverancier te vinden. Ik ben erg tevreden over mijn leverancier. Zij doen alles, van advies tot leveren, en ze werken vanuit hun overtuiging om de stad te willen verduurzamen.’
‘Ik heb heel veel subsidies gehad, die kreeg ik achteraf. Alles was al betaald via de lening en vervolgens krijg ik best veel terug. Je kan namelijk subsidies stapelen. Je kan voor je warmtepomp van de gemeente subsidie krijgen, maar ook van het rijk en in mijn geval ook uit een speciale pot voor ‘voorlopers’. Ik kreeg dus drie keer subsidie op de warmtepomp. Ik heb ongeveer 35% teruggekregen van de totale investering. Te weinig mensen beseffen dat, daarom vertel ik er graag over’, zegt George.
‘Bel mij op, kom langs, dan laat ik het je allemaal zien, ik doe dat graag: 06-53333486 of g.ongkiehong@partijvoordedieren.nl.’