Energiehaven: zon, recreatie en opslag voor de wijk

In de Binckhaven heeft Watersportvereniging De Vlietstreek haar ligplaatsen. Bijna alle schepen hebben eigen zonnepanelen en accu’s. Voor de Energie uit de wijk Challenge wordt onderzocht of de energie die verdwijnt als een accu vol is kan worden opgeslagen.

Nico Persoon over zijn plan: ‘Als de accu’s vol zijn verdwijnt de energie die de zonnepanelen nog blijven geven en dat is zonde. Door de zonnepanelen te koppelen aan het elektriciteitsnet gaat de teveel opgewekte stroom terug naar het net en kunnen omliggende bedrijven en bewoners daar gebruik van maken. Hiervoor is een walstroom verbinding nodig en een speciale aansluiting per schip. Studenten van de Haagse Hogeschool zijn bezig een techniek te ontwikkelen die dit mogelijk maakt. Andere jachthavens kunnen dit systeem dan ook gaan gebruiken’.

Studenten aan het werk.

Studenten onderzoeken de mogelijkheden van een walstroom verbinding.

In onderstaande video verteld Nico meer over het project.

Volg het initiatief via de LinkedIn groep Energiehaven.

Haagse Energie Topper

De Energiehaven deed mee met de Energie uit de Wijk Challenge 2021-2022 en won daarmee subsidie om het project mogelijk te maken. Ook krijgen ze de eretitel Haagse Energie Topper. Kijk welke projecten nog meer wonnen.