Haags Klimaatakkoord

Den Haag heeft een eigen klimaatakkoord. Hierin staan afspraken om de uitstoot van CO2 fors te verlagen en samen te werken aan een gezonde en groene stad. Een stad die we met een gerust hart kunnen overlaten aan onze kinderen en kleinkinderen.

Read the English version here

De aarde warmt op. Dat merken we ook in Den Haag. De zomers worden heter, de winters zachter, en we hebben vaker te maken met zware buien en langdurige droogte. Ook de stijgende zeespiegel zal in de toekomst gevolgen hebben voor Den Haag.

Aan het Haags Klimaatakkoord doen 115 partijen mee.

Aan het Haags Klimaatakkoord doen 115 partijen mee.

Waarom een Haags klimaatakkoord?

In 2016 ondertekenden de landen van de Europese Unie het Klimaatakkoord van Parijs. Doel van het akkoord is om de opwarming van de aarde te beperken en ons voor te bereiden op het veranderende klimaat. Dit lukt alleen als iedereen meedoet. Ook in Den Haag komen we in actie. Het Haags Klimaatakkoord laat zien hoe.

In het akkoord staan 38 afspraken. Die afspraken noemen we klimaatdeals. Inwoners, ondernemers, gemeente, grote bedrijven en maatschappelijke organisaties werken hierin samen aan oplossingen voor de stad. Want ook in Den Haag geldt: het lukt alleen samen. Samen zorgen we voor een fijne, gezonde en groene stad, die voorbereid is op de toekomst!

38 klimaatdeals voor een groene toekomst

Aan de klimaatdeals werken meer dan honderd bewonersgroepen, organisaties en bedrijven mee. De deals gaan over 5 onderwerpen:

  • De overgang van aardgas naar hernieuwbare energie (energietransitie)
  • Schoon vervoer zonder uitstoot (duurzame mobiliteit)
  • Hergebruik van spullen en grondstoffen (circulaire economie)
  • Een groene stad die bestand is tegen extreem weer (klimaatadaptatie)
  • Den Haag als internationale stad van vrede, recht √©n klimaat.

Meer informatie of meedoen?

Heeft u vragen over de klimaatdeals? Wilt u meedoen aan een deal of zelf een klimaatdeal sluiten? Stuur dan een e-mail naar: klimaattafels@denhaag.nl.

Den Haag klimaatneutraal

De Europese Unie (EU) heeft Den Haag benoemd tot een van de 100 klimaatneutrale en slimme steden. Dit betekent dat Den Haag hulp van de EU kan krijgen bij het verminderen van de CO2-uitstoot. De gemeente heeft hiervoor een Climate City Contract ingediend bij de EU. Hierin staan ook de acties uit het Haags Klimaatakkoord. Lees meer over de 100 klimaatneutrale en slimme steden op de website van de Europese Unie.