Samen aan de slag met een groen dak

Wilt u een groen dak maar weet u niet goed hoe u het aan moet pakken? Dit is uw kans. In een aantal wijken in de stad krijgen buurtbewoners gratis begeleiding bij de aanleg van een dak dat begroeid is met planten.

Sommige buurten in Den Haag krijgen door klimaatverandering meer last van hitte, droogte en wateroverlast. In de Klimaatatlas van Den Haag kunt u zien welke buurten dat zijn. Meer groen in de stad kan de overlast juist tegengaan. Daarom heeft de gemeente twee organisaties ingehuurd die groepjes buurtbewoners begeleiden bij de aanleg van een dak dat begroeid is met planten. Door samen met buren aan de slag te gaan, ontstaan sneller grote groene oppervlaktes in de stad, en het is nog leuker ook.

Bewoners van de Prins Hendrikhof hebben sinds kort een groen uitzicht.

Meedoen

Woont u in Belgisch Park, de Bomen- en Bloemenbuurt, Bezuidenhout, het Valkenboschkwartier, Loosduinen of het Regentessekwartier? Dan kunt u zich aanmelden voor hulp van specialisten van de organisaties Green2live en Rooftop Revolution.

Gratis begeleiding

De eerste bewoners zijn aan de slag gegaan op hun dak in het Regentessekwartier. Sommigen legden het groen zelf aan, anderen schakelden de hulp in van een dakhovenier. Woont u in het Regentessekwartier en wilt u nog meedoen? Sluit u dan aan bij de actie in het (naastgelegen) Valkenboskwartier.

Ook in andere wijken zijn de voorbereidingen in volle gang. In de meeste wijken is al een online informatieavond geweest, maar is het nog wel mogelijk om in te schrijven. Neem contact op met de organisatie via onderstaande links en schrijf u snel in!

  • In Belgisch Park kunt u zich nog aanmelden tot en met 7 september.
  • In Bezuidenhout kunt u zich nog aanmelden tot en met 7 september.
  • In de Bomen- en Bloemenbuurt kunt u zich aanmelden tot en met 7 september.
  • In het Valkenboskwartier kunt u zich aanmelden tot en met 4 september.
  • In Loosduinen is er op 23 augustus een online informatieavond. U kunt zich aanmelden voor de actie tot en met 4 september.

De kosten van de aanleg van de beplanting betaalt u zelf. De gratis begeleiding bestaat uit:

  • een groepje geïnteresseerde buren bijeen brengen;
  • technisch advies over de aanleg van planten op uw dak;
  • begeleiding bij het opvragen en beoordelen van offertes van uitvoerders;
  • hulp bij het aanvragen van de subsidie Groene Daken.

Voordelen van een groen dak

Een groen dak houdt uw huis ’s zomers koeler en koelt ook de buitenlucht. Het verlengt de levensduur van het dak en vermindert omgevingsgeluiden. De beplanting slaat regenwater op en draagt bij aan meer stadsnatuur. Nog een typisch Haags voordeel: meeuwen houden niet van natte voeten. U zult ze een stuk minder zien op een groen dak. Goed om te weten is ook dat een groen dak te combineren is met zonnepanelen en ook geschikt is voor schuine daken.

Contact met een dakcoach

Heeft u een dak dat u graag wilt verduurzamen? En weet u niet zo goed waar te beginnen? Een dakcoach kan al uw vragen beantwoorden. Dakcoaches zijn vrijwilligers die een cursus hebben gevolgd over het verduurzamen van daken. Via de website van stichting Duurzaam Den Haag kunt u een gesprek aanvragen met een dakcoach.

Ook interessant