Vragen over energiebronnen

Bekijk hier de veelgestelde vragen over energiebronnen in Den Haag. Staat uw vraag er niet bij? Stel uw vraag dan via het contactformulier.

 • Over welke schone energiebronnen kan Den Haag beschikken?

  Den Haag wil energie halen uit aardwarmte, restwarmte, uit water en zonne-energie.

 • Door wie wordt de aardwarmtecentrale aan de Leyweg geëxploiteerd?

  De aardwarmtecentrale wordt ontwikkeld door de Haagse Aardwarmte Leyweg. Dit is een samenwerking van Ed-fonds (financier), Hydreco Geomec (operator), Perpetuum Energy Partners (projectmanagement).

 • Is het mogelijk om in de wijk opgewekte energie op te slaan en met elkaar te delen?

  In de Vruchtenbuurt is een experiment gestart om lokaal opgewekte groene stroom te delen via een smart grid (een slim elektriciteitsnet). Zie Sterk op Stroom | Deel je energie. Een gemeentelijk voorbeeld van het delen van energie is het Living Lab in Scheveningen. Zie Den Haag – Nieuwe techniek in Living Lab Scheveningen.

 • Welke plannen heeft Den Haag voor aardwarmte?

  De eerste Haagse aardwarmtecentrale (HAL) start zodra het Rijk alle vergunningen heeft verstrekt. Deze levert warmte aan 1.200 woningen. In een later stadium breidt de warmtelevering uit naar 4.000 woningen in Den Haag Zuidwest.

 • Wanneer komt er waterstof door de gasleidingen in Den Haag?

  Waterstof heeft toekomst in de (staal)industrie en lucht- en scheepvaart. Hiervoor zijn bijna geen andere fossielvrije opties. Maar waterstof zal nog tientallen jaren lang schaars blijven. Het zal nauwelijks beschikbaar zijn voor woningverwarming, ook omdat daar andere mogelijkheden voor zijn. Bovendien zou het veel te duur zijn vanwege de grote vraag uit andere gebieden. Maar ook omdat er ongeveer zeven keer zoveel stroom nodig is voor de productie van waterstof voor een cv-ketel als voor dezelfde hoeveelheid warmte met een warmtepomp. Het is niet waarschijnlijk dat er een waterstofnet komt in Mariahoeve.

 • Als ik elektrisch wil gaan koken en een zwaardere kabel nodig heb, bij wie moet ik dat dan aanvragen?

  Stedin is als netbeheerder verantwoordelijk voor de kabels in de ondergrond. Er wordt onderscheid gemaakt tussen voor en na de meter. Voor de meter zijn de elektriciteitskabels buiten uw huis in de ondergrond. Na de meter gaat over de elektriciteitskabels die uit uw meterkast komen. Stedin heeft de verantwoordelijkheid voor het beheer van de elektriciteitskabels voor de meter. Kijk op Ik wil de aansluiting aanpassen | Stedin als u uw aansluiting denkt aan te moeten passen.

  Na de meter is het de installateur die verantwoordelijk is voor de aanleg van kabels en het plaatsen van de juiste hoeveelheid groepen in de meterkast. Voor een inductieplaat volstaat vaak één extra groep in de meterkast. Het is ook noodzakelijk om een aansluiting aan te leggen voor een perilex-stekker. De extra kosten zijn ongeveer 500 euro maar kunnen deels gedekt worden door de Subsidie koken en verwarmen op schone energie 2022. Via die subsidie krijgt u maximaal 50 procent van de kosten (met een maximum van 500 euro) terug.