Zet 'm op 70

Zo’n 80 procent van ons gas verbruiken we om onze woningen te verwarmen. De CV-ketel verwarmt water tot hoge temperatuur (80 of 90 graden) en stuurt het vervolgens naar de radiatoren. Maar kamers kunnen vaak ook prima verwarmd worden met een lagere temperatuur.  Als we van het aardgas afgaan, moeten we andere verwarmingsmethodes gaan gebruiken. Veel duurzame verwarmingsmethodes leveren een lagere watertemperatuur.

CV-ketel op 70 graden
Door nu al de temperatuur van de CV-ketel te verlagen, kunnen bewoners zich voorbereiden op de overstap naar schone energie (energietransitie). Daarom is op verschillende plekken in Den Haag een Zet ‘m op 70!’-project gestart. In zo’n project stellen bewoners hun CV-ketel in op 70 graden, al dan niet met hulp van een professional of een energiecoach uit de wijk. Zo merken ze wat het doet met je gevoel van comfort en de temperatuur in huis. En wellicht besparen ze ook nog wat geld.

Voor wie?
In een aantal wijken in Den Haag komt wellicht een warmtenetwerk. Bewoners van die wijken kunnen – op weg naar de energietransitie – al stappen zetten. Door de CV-ketel op 70 graden (of nog lager) in te stellen, kunnen zij zich alvast voorbereiden en testen wat het doet met de temperatuur in huis en gevoel van comfort. Zo simuleren zij een nieuwe situatie, waarin er geen CV-ketel meer is en de woning wordt verwarmd via een collectief warmtenetwerk. Ook andere duurzame verwarmingsmethodes werken vaak met lagere temperaturen. Door de CV nu lager in te stellen, weten bewoners of ze in de toekomst wellicht extra isolerende maatregelen moeten treffen.

Meer info
In verschillende Haagse wijken lopen of liepen Zet ‘m op 70!-projecten. De wijken bieden zelf veel informatie.