In een Vereniging van Eigenaren (vve) hoort het dak bij de gemeenschappelijke ruimte. U heeft altijd toestemming van de andere leden nodig om zonnepanelen te plaatsen. Betrek de anderen daarom zo vroeg mogelijk bij uw plannen. Misschien willen zij wel meedoen en samen met u de mogelijkheden onderzoeken. Er zijn redenen genoeg om zonnepanelen te plaatsen. Alleen al omdat u flink bespaart op de energierekening.
Zo start u het gesprek
In een kleine vve kent u elkaar misschien al persoonlijk. Dan kunt u direct op uw buren afstappen. In een grote vve kunt u contact leggen met het bestuur of het onderwerp op de agenda zetten voor de algemene ledenvergadering (ALV). Misschien heeft uw vve zelfs een duurzaamheidscommissie waarin u de mogelijkheid van zonnepanelen kunt bespreken.
Tip van een grote vve:
‘Wij hebben een enquête gehouden. Zo kwamen we er achter hoe groot de interesse was voor zonnepanelen. Wij hebben dit digitaal gedaan, maar je kunt de leden ook een brief sturen.’
Aangrenzende buren
Betrek ook de buren van de aangrenzende panden bij uw plannen. Mogelijk hebben ze bouwplannen die van invloed zijn op uw plannen. U kunt dit ook checken via de app OmgevingsAlert.
Organiseer een informatiebijeenkomst
Heeft u buren gevonden die ook interesse hebben in het plaatsen van zonnepanelen? Maar weet u niet goed waar te beginnen of hoe de panelen te financieren? Organiseer een bijeenkomst voor de leden en nodig een expert uit. Ook kunt u een vve-adviseur van de gemeente uitnodigen. Vul het contactformulier in, dan neemt een adviseur contact met u op. Tijdens de bijeenkomst bespreekt de vve-adviseur:
- Tips om de motivatie bij bewoners te versterken;
- Het besluitvormingsproces;
- Rechten en plichten van vve-leden, contracten en kosten.
Bekijk een korte video van een bijeenkomst die werd georganiseerd door een energiecoöperatie voor vve’s in de buurt.
Zonne-energie via een energiecoöperatie
Wist u dat energiecoöperaties uw dak of grote daken in de buurt kunnen voorzien van zonnepanelen? De leden van een coöperatie zijn samen eigenaar van de panelen. Zo kunt u samen met andere bewoners in de buurt profiteren van de opbrengst in uw eigen wijk.