Begin met goede informatie

Zorg dat u voordat u aan de slag gaat weet waar u op moet letten. Wist u bijvoorbeeld dat zonnepanelen heel goed samengaan met een groen dak? Zonnepanelen wekken meer energie op als u een dak heeft dat begroeid is met sedum of andere planten.

Bekijk ook de informatie op de pagina veelgestelde vragen over zonnepanelen en groene daken. De website van Huisje Boompje Beter heeft goede informatie over groene daken. Voor onafhankelijke informatie over zonnepanelen kunt u terecht op de websites van:

Doe een dakscan

De website van de TU Delft heeft een gratis online dakscan. Hiermee kunt u inschatten of uw dak geschikt is voor zonnepanelen, hoeveel elektriciteit u kunt opwekken en wanneer uw investering is terugverdiend.

Heb ik een vergunning nodig?

Soms heeft u een vergunning nodig voor zonnepanelen. Bijvoorbeeld omdat u in een monument woont of in een gebied met beschermd stadsgezicht. Ook de gewenste plek op het dak kan een reden zijn dat u een vergunning nodig heeft. Met de online Zonnewijzer kunt u meteen zien of u een omgevingsvergunning nodig heeft. Is dat het geval? Dan verloopt de aanvraag via het landelijke Omgevingsloket. De Zonnewijzer helpt u bij de aanvraag met tips en informatie.

Heeft u hier vragen over? De afdeling Vergunningen en Toezicht van de gemeente heeft een gratis spreekuur. Maak een afspraak via het algemene telefoonnummer van de gemeente: 14070.

Mijn dak is niet geschikt voor zonnepanelen

Is uw eigen dak niet geschikt voor zonnepanelen? U kunt ook meedoen aan een zonnestroomproject van een energiecoöperatie. Voor een paar tientjes neemt u al deel aan collectieve zonnepanelen op bijvoorbeeld een school of bedrijfspand. U kunt ook zelf een project opzetten, samen met mensen uit de buurt. Lees verder op de pagina Energiecoöperaties in Den Haag.

Subsidies en leningen

U kunt gebruikmaken van subsidies en leningen. Bekijk bijvoorbeeld:

Advies van een dakcoach

Kunt u wel wat advies gebruiken? Maak dan een afspraak met een van de Haagse dakcoaches. Dakcoaches zijn vrijwilligers die een cursus hebben gevolgd over het verduurzamen van daken. Ze adviseren onder meer over groene daken en zonnepanelen.

In de meeste buurten in Den Haag is wel een dakcoach actief. Daardoor kennen ze het soort huizen in uw wijk en kunnen ze u goed adviseren over wat er in uw situatie handig is. Een dakcoach kan u desgewenst vrijblijvend in contact brengen met een betrouwbaar (bij voorkeur) Haags bedrijf, voor een offerte. Een dakcoach werkt onafhankelijk van leveranciers.

Meld u aan voor een gesprek met een dakcoach op de website van stichting Duurzaam Den Haag.

Samen met de buren

Wilt u samen met uw buren een project opstarten? Samen is gezelliger én slim. Als u samen offertes aanvraagt krijgt u vaak korting van leveranciers. Ook kunt u gebruikmaken van subsdies en speciale regelingen voor wijkinitiatieven. Check voor een compleet overzicht de pagina subsidies.

Inspiratie

Ook interessant